post image

Matchrapport & spelarbetyg: Newport County vs Manchester United

Skriven av: Felix
Publicerad 2024-01-28
Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

Ett United som bara periodvis övertygade lyckades till slut ta sig vidare med en 2-4-vinst mot Newport...

United XI: Bayindir – Dalot, Varane, Martinez, Shaw – Mainoo – Antony, Casemiro, Bruno (c), Garnacho – Höjlund
United bänk: Heaton, Evans, Kambwala, Maguire, Eriksen, McTominay, Amad, Forson, Pellistri

Newport XI: Townsend – McLoughlin, Clarke, Bennett, Delaney, Lewis – Morris, Charsley, Wildig – Evans, Palmer-Houlden

Newport bänk: Maxted, Payne, Zanzala, Waite, Rai, Wood, Jameson, Baker, Bondswell

Domare: David Coote

Inför: Ten Hag kunde välkomna Martinez, Shaw och Casemiro tillbaka till startelvan efter skadefrånvaro. Maguire var tillbaka på bänken, och Bayindir fick göra sin debut.

Saknades gjorde Martial, Malacia, Mount, Lindelöf och Amrabat pga skador. Rashford uteblev officiellt pga sjukdom, men med tanke på ryktena om festnätter i Belfast….

Första: Avsparken på Rodney Parade togs omhand av Newport, i gult och svart. United spelade för dagen i helvitt. Målnollan sprack redan i 7e då Bruno skarvade fram Antony på vänsterkanten och sen fick tillbaka bollen via en passning snett bakåt, och helt fri kunde han borra in 0-1 lågt mellan Townsend och stolpen.

Knappa fyra minuter senare så fick Bruno ett kanonläge framspelad av Dalot, men hans försök att placera sitt skruvade skott gick klart över. 0-2 kom redan i 13e: Dalot fintade lite ute på kanten och slog sen en kort passning snett till Mainoo som direktsköt in den i bortre utan att Townsend ens försökte slänga sig. Mainoos första a-lagsmål.

Garnacho var nära att utöka i 18e då han tog sig fram till vänster på en långboll av Martinez och drog bollen klockrent ribba ut - Höjlund såg ut att bli irriterad över att Garnacho inte försökte passa, då både Bruno och Höjlund var fria framför målet.

Först i 25e minuten tvingades Bayindir till en räddning då ett skott avfyrades ur dålig vinkel av Evans, vilket Bayindir räddade säkert. Antony försökte senare avsluta på ett inspel av Garnacho, men han sköt det rakt på en täckande försvarare, fick returen i huvudet och kunde bara se den studsa rakt till Townsend. Strax därpå så fick han en chans till där han dock tappade bort bollen när han försökte vända bort en täckande försvarare. Återigen på inspel av Garnacho.

Antony skyfflade iväg ett skott i 31a vilket gick rakt på men var plötsligt nog att Townsend bara kunde tippa det över till hörna.

Bayindir fick göra en räddning på hörna när Delaney försökte lobbnicka. Reduceringen kom dock i 36e då Morris bröstade ner en nickrensning efter inspark och drog till ett skott som styrdes på Martinez huvud och droppade in via bortre stolpen till 1-2.

Townsend tvingades till en räddning på ett avslut av Bruno innan domare Coote blåste av för pausvila. United hade varit starka fram till andra målet, sen tappade man lite fokus, innan man väcktes igen av Newports turmål. United skulle nog behöva ett par mål i början av andra för att undvika nervositeten.

Andra: United sparkade igång andra halvlek utan att några byten gjorts. Man fick dock en mardrömsstart på andra halvlek då hela Uniteds försvar stod och sov och ett inspel nådde Evans som slängde sig fram och touchade bollen som gick via Varanes fot in till 2-2.

Bruno kom hyfsat nära att återta ledningen framspelad av Höjlund i 54e, men hans placerade skott var alldeles för rakt på och Townsend räddade stabilt. Målet hade tänt lite panik hos United i varje fall, men anfallen var ostrukturerade och handlade mest om Garnacho. Slutprodukten fanns ingenstans hos nån.

Townsend blev sittande i 64e, av allt att döma med något knäproblem. Efter att ha fått lite behandling kunde han dock fortsätta.

United återtog ledningen i 68e då Shaw snappade upp en lös passning, vände bort en motståndare och drog ett skruvat skott i bortre stolpen, vilket studsade rakt ut till Antony som bara hade att raka in 2-3 i öppet mål. Med högern. Ett mirakel!

Matchens första byte kom i 70e då Lewis klev av för Payne, och matchens första gula delades ut till Casemiro för en sen kapning av Charsley minuten senare. Garnacho drog sex minuter senare iväg ett löst skott rakt på Townsend. Strax därpå klev Charsley, Bennett och Wildig av för Waite, Baker och Rai. Garnacho fortsatte att mata på cutbacks i tid och otid, vilket blev oerhört lättläst.

I 81a så var det dags för Casemiro och Shaw att lämna plats för McTominay och Kambwala. Det blev också ett avbrott i spelet pga en medical emergency i publiken. Efter att spelet kommit igång igen hände ingenting innan Martinez och Antony fick göra plats för Maguire och Forson.

Fjärdedomaren tillkännagav hela nio tilläggsminuter.

På tilläggstiden så fick Höjlund till slut in en boll då McTominay spelade fram spelade fram den till Garnacho som skickade vidare till Forson, och Forson petade ett avslut rakt på en utrusande Townsend som sen studsade via en försvarare som inte lyckades rensa, varefter Höjlund kunde snappa upp den och dunka in 2-4.

I 97e gjorde båda lagen ett byte: Palmer-Houlden klev av för Wood, och Evans kom in för Varane. Bayindir fick sträcka sig för att tippa ett placerat skott av Waite över i 99e, fast på reprisen såg det ut att ha gått tätt över. När domare Coote blåste av matchen så stod United som vinnare.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension.

Bayindir: 3 - Såg lite skakig ut med bollen när han pressades, men var i överlag solid och plockade ner höjdbollar säkert.

Dalot: 2 - Övertygade inte nämnvärt och var helt borta på kvitteringsmålet.

Varane: 2 - Inte särskilt bra med boll, såg ut att tappa fokus då och då, och stod och sov fullständigt vid kvitteringen då han inte hade koll alls på Evans.

Martinez: 3 - Bra och trygg med boll, hade otur som styrde in reduceringsmålet.

Shaw: 3 - En av de bättre på att få bollen framåt.

Casemiro: 2 - Såg ut som innan skadan. Slarvig med bollen och allmänt virrig, verkar inte funka särskilt bra i en mer framskjuten roll, vilket är vad han fick då ten Hag vägrar spela en double pivot.

Mainoo: 4 - Spelade enkelt och bekvämt och gjorde sitt första seniormål.

Antony: 2 - Gjorde mål och assist, men. Han var slarvig med bollen och sumpade mängder med lägen och anfall. Inte heller han verkade vilja se Höjlund i straffområdet överhuvudtaget.

Bruno: 3 - Låg bakom det mesta framåt.

Garnacho: 2 - Han tog sig fram enormt mycket, men beslutsfattandet var riktigt dåligt, oviljan att ens se Höjlund var förvirrande, och han verkar ha plockat upp ett heroinnivåhaltigt beroende för cutbacks, av vilket de flesta misslyckades brutalt. Även om det fanns positiva bitar att ta tillvara på så går det inte att vara så slösaktig som Garnacho var idag.

Höjlund: 3 - Tog sig till rätt ytor, slog bra passningar... fick exakt noll service. Han såg förbannad ut i slutet, och målet han gjorde var naturligtvis inte framspelat utan ett hugg på en retur.

McTominay: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kambwala: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Forson: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Maguire: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Evans: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

ten Hag: 2 - Detta var, över 90 minuter plus tillägg, ingen särskilt imponerande insats mot L2-motstånd. Det var inte mycket här som indikerade att det sätt ten Hag vill spela på håller.

Summering: I tjugo minuter såg United ut som om detta skulle bli en defilering. Men efter andra målet så började man sakta ner, såg ut att bli bekväma... Newport fick in ett styrt slumpmål, och paniken satte igång. Det såg krampaktigt ut då. Sen fick man en smocka direkt i andra då man inte var vakna från början (återkommande problem).

I slutändan så lyckades man kravla sig tillbaka och få in ett par bollar, men de fokustapp och det rutinmässiga kontrolltappet som kommer match efter match är oroväckande, särskilt när sagda kontrolltapp t.o.m. blir uppenbart mot ett League Two-lag. Och det var inte reserverna man ställde ut idag.

Man hade kunnat hoppas på att Casemiro skulle spela i pivoten bredvid Mainoo, men icke sa nicke, han hade en framskjuten roll och övertygade inte (kan bero på skadefrånvaron, men han såg likadan ut före den). Det är rätt uppenbart att mittfältet, med tillgängligt manskap, inte fungerar som ten Hag vill att det ska.

United kravlade sig hur som helst vidare och i nästa runda väntar antingen Bristol City eller Nottingham Forest borta.

Nästa match är borta mot Wolves den första Februari.

Mest lästa Manchester United senaste 24h
Få nyheter skickade
Kommentarer till artikeln

1 KOMMENTARER

 1. Felix,

  med all respekt till ditt betygsystem.
  Men borde det inte vara en skillnad på betyget beroendes vilket lag United möter?
  Att lyckas väl (betyg 4) borde egentligen samtliga spelare få i hela truppen mot ett division 2 lag som Newport County? Om United hade mött City med samma spelkvalitet som i denna match mot Newport, då hade United troligen förlorat med 7-1 och då hade dina betyg varit antingen 0 eller ∞ ?

  2
  1

Lämna ett svar

Kommentarer i andra artiklar
Senaste nytt från
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Ladd fler nyheter
Sparad i "Mina Nyheter"
Fotbollschefen