post image

Matchrapport & spelarbetyg: Manchester United vs Brighton

Skriven av: Felix
Publicerad 2023-09-16
Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United tog emot Brighton hemma på Old Trafford och fick sig en läxa i lagspel och föll med 1-3...

United XI: Onana – Dalot, Lindelöf, Martinez, Reguilon – Eriksen, Casemiro, McTominay – Bruno (c) – Rashford, Höjlund

United bänk: Bayindir, Evans, Maguire, Wan-Bissaka, Gore, Hannibal, Pellistri, Garnacho, Martial

Brighton XI: Steele – Veltman, Van Hecke, Dunk (c), Lamptey – Gross, Dahoud – Adingra, Lallana, Mitoma – Welbeck

Brighton bänk: Verbruggen, Igor, Webster, Milner, Pedro, Gilmour, Baleba, Ferguson, Fati

Domare: Jarred Gillett

Inför: Ten Hag gjorde tre ändringar från elvan mot Arsenal före uppehållet: Wan-Bissaka och Martial förpassades till bänken, och Antony saknades under tiden anklagelserna mot honom utreds. Ersatte dessa tre gjorde Reguilon, Höjlund och McTominay. Höjlund gjorde sin första start och Reguilon var involverad för första gången. Amrabat var dock inte redo att spela.

De Zerbi bytte däremot ut mer än halva sin elva från senast: Verbruggen, Estupinan, Gilmour, March, Pedro och Ferguson fick göra plats för Steele, Lamptey, Dahoud, Adingra, Lallana och Welbeck.

Första: Avsparken på Old Trafford togs omhand av Brighton, som kunde spela i hemmakitet tack vare att färgerna inte krockade med Uniteds. United inledde med energi och visade offensiva ambitioner. Redan i 4e minuten fick Lamptey syna matchens första gula då han kom in sent mot Dalot.

Rashford fixade sig ett läge i 6e då han dribblade sig in från vänsterkanten, men det skott han sent omsider fick iväg var en fösning rakt på målvakten som parerades enkelt med foten av Steele. Höjlund var nära att få till något i 9e då han slängde sig fram på ett inlägg av Rashford, men i duell med en försvarare lyckades han inte få foten på bollen.

När ett mål väl kom var det dock gästerna som fick in det. I 20e minuten så spelade sig Brighton fram på Uniteds vänsterkant... Martinez upphävde offside, Lindelöf blev fintad av Lallana som hoppade över bollen, och Welbeck (som Casemiro släppte loss helt) kunde ohotad raka in Adingras inlägg till 0-1. Ganska rätt emot hur matchbilden sett ut.

Matchens andra gula fick Van Hecke nån minut senare, för maskning då han tog för lång tid med en inspark. Rashford fick ett skottläge på inspel av Dalot i 25e, han kunde dock inte få skottet genom en klunga Brighton-försvarare framför målet.

Målet fick United att tappa rytmen, och man började slå felpassar i tid och otid, och Brighton började kunna ta sig igenom mittfältet också. Rashford kom dock nära igen i 34e, då han bröt in från kanten och drog ett skott som gick via en täckande Veltmans ben och i stolpens utsida och ut.

I 40e så fick Höjlund in en boll efter att Rashford tagit sig fram till vänster och tråcklat sig ner till kortlinjen... tyvärr så hade han redan dragit bollen knappt över kortlinjen, så efter en VAR-koll dömdes målet bort. Tungt. Och det var absurt små marginaler.

Rashford försökte i första tilläggsminuten (av tre) att bryta in och skjuta själv, vilket han missade mål med. Bruno hann få gult för att ha fällt Dahoud bakifrån innan domare Gillett blåste av för pausvila. United hade spelmässigt sett hyfsade ut, men oförmågan att få bollen i nät gjorde det tufft.

Andra: När United sparkade igång andra halvlek så hade inget av lagen gjort några byten. Adingra var nära att få ett bra läge i 48e då han slank in bakom backlinjen, men Onana hann precis före på bollen. Rashford drog ett skott i burgaveln i 51a. Hade han passat in istället hade Höjlund haft en chans att raka in den i öppet mål... Rashford var väldigt självisk den här matchen.

I 53e minuten så utökade Brighton efter ett extremt passivt försvarsspel av United. McTominay och Casemiro struntade i att pressa Lamptey, som passade i sidled in mot mitten av boxen, där Gross kunde snappa upp den i en helt tom yta, finta bort Martinez och placera in 0-2.

I 63e så gjorde båda lagen byten: Lallana och Welbeck fick göra plats för Pedro och Fati, och Casemiro och Höjlund fick kliva av för Hannibal och Martial. Hannibal fixade omgående en frispark centralt en bit utanför straffområdet, vilken Rashford stegade upp för att ta. Han skickade den på mål, tyvärr i en komfortabel höjd för Steele att enkelt plocka.

Trots ett tvåmålsunderläge så spelade United letargiskt och nonchalant. Det straffade sig, för i 71a kom 0-3, vilket i princip var en kopia av förra målet, bara en kontring istället. Lamptey tog sig fram till vänster, passade snett inåt till Pedro, som omarkerad kunde skjuta in bollen förbi Onana. Fansen började redan nu, med all rätt, lämna Old Trafford.

När United direkt replikerade så var det inte helt förvånande en av de få som visat någon som helst energi: Martinez passade bollen fram till Hannibal, som avancerade lite och sen brassade på ett riktigt fint skott intill ena stolpen till 1-3, vilket Steele inte nådde.

I 76e minuten kom Milner och Gilmour in för Lamptey och Dahoud. Efter en felpass så kunde Brighton kontra och Mitoma tog sig förbi på sin kant, men han kom för nära Onana som kunde parera hans avslut/inspel.

Brighton gjorde sitt sista byte i 85e, då Adingra klev av för Ferguson. United satte in Garnacho, Pellistri och Wan-Bissaka för Martinez, McTominay och Reguilon. Förutsägbart nog så verkade Uniteds spel bryta samman och ge Brighton enorma ytor (inte så konstigt, vem vet vad formationen var vid det här laget...) och Ferguson tog sig framåt och drog ett avslut rakt på Onana.

Hannibal fick gult i 92a när han fällde en motståndare. Minuten därpå kom Fati loss på en djupledsboll, men Onana gjorde en bra räddning på hans avslut.

När domare Gillett blåste av matchen efter sex tilläggsminuter så hade United inte kommit närmare än Hannibals tröstmål, och Brighton stod som rättvisa vinnare efter en andra halvlek som varit klasskillnad mellan lagen.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension.

Onana: 2 - Såg inte vrålövertygande ut på något av målen, även om det var svåra skott från öppna lägen alla gånger. En fin räddning på Fatis läge iallafall.

Dalot: 3 - Var okej på sin kant, där han mest hade koll på Mitoma, helt utan hjälp från någon högerytter.

Lindelöf: 1 - Virrig och passiv.

Martinez: 1 - Bra med bollen, men oredig i positionsspelet och såg mest bara ur slag ut. Har inte alls verkat komma tillbaka efter skadan i slutet av förra säsongen.

Reguilon: 3 - Pigg framåt och kämpade på.

McTominay: 0 - En insats som på alla sätt bara belyste hur McTominay aktivt gömmer sig från boll och ytor. Oklart vad för position han faktiskt spelade, oklart om Scott själv hade någon aning.

Casemiro: 1 - Såg brutalt seg ut. Tappade gubbar defensivt på löpande band idag.

Eriksen: 2 - Försökte iallafall, och var vårdad med boll, men hade sina (välkända) problem på mitten.

Bruno: 2 - Inte så värst funktionell som vare sig högerytter eller mittback, men hans högriskpassningar är det enda United förlitar sig på för tillfället.

Höjlund: 3 - Tog sig till bra positioner, men hade en något tung touch i vissa lägen, och fick inte mycket att jobba med då Rashford mest bara försökte själv. Hade en boll inne en av de få gånger Rashford passade, men då var bollen över kortlinjen...

Rashford: 1 - Var på samma gång en av de mest hotande offensiva vapnen, och en av de sämsta spelarna på planen. Tog sig framåt en del, men var alldeles för självisk. Det fungerar inte utan skärpan att avsluta sina lägen. Svag i presspelet och spelet utan boll.

Martial: -∞ - Osynlig och loj. Tillförde mindre än det olyckliga spöket av Falcaos Unitedsejour på topp. Hans tid i Unitedtröjan borde vara över. Hugill hade omöjligtvis tillfört mindre. Att behålla Weghorst hade varit en bättre ide än att spela Martial.

Mejbri: 3 - Kom in med energi och drämde in ett fint mål.

Wan-Bissaka: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Garnacho: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Pellistri: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Ten Hag: 1 - Man fick visserligen till lite hyfsat spel i första, men att starta McTominay som nån sorts pseudo-högerytter, och sen alla bytena (särskilt timingen med dem)...?

Summering: En hyfsad första halvlek där man ändå såg sårbara ut, och som vanligt inte lyckades utnyttja spelet till att skapa så värst - och det man lyckades skapa hade man marginalerna mot sig på - följdes av en klart svagare andra där Brighton visade skillnaden mellan ett lag och en radda överbetalda individer.

Minsta marginaler som går emot det här laget så knäcks ryggraden som kamelen med ett halmstrå för mycket.

Mittbacksparet såg ruggigt skakigt ut idag... Lindelöf hänföll åt sin sedevanliga passivitet, samtidigt som Martinez inte alls verkar kommit tillbaka mentalt efter sin skada. Framför dem såg Casemiro ut att vara 50 år och spela välgörenhetsmatch, och McTominay gjorde sitt bästa för att inte synas till alls. Knappast funktionellt.

Utöver det så var Bruno inte särskilt bra på sina hemmasnickrade positioner, och Rashford var mer enkelspårig än en monorailbana.

De enda icke-frågetecknen matchen gav var att Reguilon har något att bidra med under sin låneperiod och Shaws skadefrånvaro, och att Hannibala kan skjuta.

I övrigt var det frågetecken på frågetecken: var är Martinez mentalt? Har Casemiro checkat ut? Är Rashford medveten om att han har lagkamrater? Har McTominay bollfobi? Vilka hiskeliga brott har Pellistri begått om McTominay går före till höger? Hur gammal är Martial, egentligen? Varför vägrar ten Hag att göra byten ens när det är plågsamt tydligt att vissa spelare inte orkar eller bryr sig?

Härnäst för United så väntar en CL-match mot Bayern i Tyskland på onsdag. Optimismen inför den är inte på topp.

Mest lästa Manchester United senaste 24h
Få nyheter skickade
Kommentarer till artikeln

10 KOMMENTARER

 1. Bortdömda målet var precis ett bevis på hur vi saknar den typen av inspel till en anfallare men vi har frångått den typen av anfall utan bollen ska istället skjutas vilt från yttrar. Möjligen för vi inte haft den kapaciteten innan med Martial, men nu när den finns i Höjlund så spelar Rashford för sig själv. En boll han sköt utanför kunde han passat Höjlund som kom i mitten – 100% mål.

  Nu när vi ens försöker den typen av anfall så saknas skärpan för vi inte spelat så under så lång tid. Andra lag visar varför det är så viktigt med just den typen av anfall. Arsenal särskilt då de letar efter den bakre spelaren (inte 9an) som alla glömmer att markera.

  7
  0
  1. Håller med!
   Höjlund kommer ”misslyckas” (enligt pressen) i utd så länge rash spelar som han gör.
   Rash har varit så länge, av 10 lägen han skapar står tre spelare och väntar på en pass vid 7 av dem.. och om/när han väl passar är det oftast i fel läge (försent, då han var tvungen att dra en spelare till)

   4
   1
 2. Och när det gäller målvakten så känns det i linje med vad jag sa innan de Gea lämnade. Ska man ha en målvakt som är bra med fötterna så måste man hålla och behandla bollarna han delar ut, förlorar man bollen som kommer genom uppspel från honom så neutraliseras den typen av målvakt. Då förlorar vi en av världens bästa shot-stoppers i de Gea. Nu var det inte Onanas fel vid målen, men de Gea hade tagit minst en utav de målen.

  Boll behandling efter den släppts från målvakt är A och O, kommer den tillbaka efter 1 min så trasas allting.

  4
  0
  1. Tbf så hade inte De Gea varit en av världens bästa shop stoppers på ett par år. Hans statistik var inte särskilt munter på senare år. Men med tanke på vad Onana kostade så kan jag känna mig besviken på att man inte gav Henderson chansen istället och fokuserade pengarna på andra lagdelar.

   5
   3
 3. Är det verkligen såhär vi spelar?
  Är det fel på alla tränare som vi har haft?
  Jag tror fortfarande på att ETH är rätt man men det är ledningen och ägare som felet ligger hus och så länge de inte säljer så kommer vi fortsatta vara mitten lag. Vi får acceptera att vi aldrig kommer vinna ligan eller ens vara med striden. Top 4 i år är omöjligt uppdrag… ägare suger ut allt som finns i klubben och de har aldrig bryt sig om United så länge de får sina pengar.

  10
  1
  1. Vi har omfattande strukturella problem. Inget bra scoutingnätverk, så alla värvningar är vad managern själv identifierar. Klarar inte av att förhandla, så alla värvningar blir överbetalningar, och överbetalda. Överbetalda innebär att man inte klarar av att sälja spelare, så istället blir spelare som visat att de inte håller eller passar in kvar i flera år för länge. Det innebär också att spelare kommer hit enbart för pengarna, och det är inte särskilt hållbart.
   Plus att man stirrar sig blinda på att köpa stora namn för kommersiella anledningar, vilka lämnat sina föregående klubbar av väldigt tydliga anledningar… de kommer hit och tappar det mesta relativt fort… Mata, Matic, Schweinsteiger, Cavani, Ronaldo… Casemiro? Stop gap solutions som bara håller i något år, men som man ändå framhärdar med i flera, för det finns ändå ingen långsiktig plan för att ersätta tongivande spelare.
   Truppen tenderar att präglas av ett hopkok av spelare som tre olika managers ville ha in, för att spela på tre olika sätt. Det säger sig självt hur det fungerar.

   Men sen måste man ju undra också, spelare kommer hit och stagnerar istället för att bli bättre, det är inte ett tecken på att man ens har någon vidare plan för trupp eller träningar, så managers kan inte helt frikännas från ansvar heller.

   10
   2
   1. Klockren analys , håller med helt och hållet .

    Sen tror jag att alla tidigare managers var felrekryteringar vilket också ligger på Glazers och styrelse /sportsdirektörs ansvar.

    Men nånstans tror jag att Ten Hag är rätt man . Jag är besviken att han inte kunnat implementera ”sin fotboll” ännu mera , men sättet han ändå konsekvent håller på att ändra kulturen i laget är imponerande . Att gå in och våga ta dessa tuffa beslut i världens största klubb o stå för dom kräver sjuk mental styrka .

    Och att ändra en kultur i ett lag /företag gör att man får många fiender på vägen men också många beundrare . Känns som det är nånstans där vi är med Ten Hag nu . På sikt kan detta bli väldigt bra !

    0
    3
    1. Jag är glad för din skull att du är så här optimistisk att ”på sikt kan detta bli väldigt bra”. Jag själv börjar få ”Ole-vibbar”. Ten Hag hade en klart godkänd första säsong. Ole hade också klart en godkänd säsong, tom en och en halv godkänd första säsong. Sen började det lite smått gå utför med missade titlar och CL-spel och vips får Ole sparken. Jag hoppas ledningen har tålamod med ten Hag. Om dom inte har det, får ten Hag sparken under nästa säsong.

     2
     0
     1. Så kan det absolut vara . Men jag upplever att Ole var extremt omtyckt av gruppen men katastrof taktiskt fotbollskunnande . Ten Hag har ändå gjort det bra i alla klubbar han varit i samt att bilden jag får från intervjuer och filmer från träningar är att vi hela tiden arbetar metodiskt med ”svåra passningsövningar ” och försöker utveckla något. Sen återigen tycker jag att man borde se frukt av detta men det gör vi inte .

      Vill iaf se Höjlund , Amrabat , Mount göra 10-12 matcher ihop först innan jag dömer Ten Hag för hårt .

      2
      0

Lämna ett svar

Kommentarer i andra artiklar
Senaste nytt från
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Ladd fler nyheter
Sparad i "Mina Nyheter"
Fotbollschefen