post image

Matchrapport & spelarbetyg: Manchester United vs Brighton

Skriven av: Felix
Publicerad 2022-08-07
Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United, utan vare sig mittfält eller striker, gick in i säsongen och såg som väntat till att Graham Potters gäng fick en smakstart...

United XI: De Gea – Dalot, Maguire (c), Martinez, Shaw – Fred, McTominay – Sancho, Bruno, Rashford – Eriksen

United bänk: Heaton, Malacia, Wan-Bissaka, Varane, Garner, van de Beek, Elanga, Garnacho, Ronaldo
Brighton XI: Sanchez – Veltman, Dunk (c), Webster – March, Lallana, Caicedo, Trossard – Gross, Mac Allister – Welbeck

Brighton bänk: Steele, Lamptey, Colwill, van Hecke, Mwepu, Mitoma, Undav, Maupay, Sarmiento

Domare: Paul Tierney

Inför: United fick klara sig utan en skadad Martial i ten Hags tävlingsdebut. Både Martinez och Eriksen knep startplatser, men Malacia fick nöja sig med en bänkplats. Ronaldo, som bara hade 45 minuters försäsong i benen, fick börja på bänken han också.

För Brighton så fick nyförvärven (Undav och Colwill) också starta på bänken, där United-bekante Welbeck startade på topp.

Första: Brighton tog hand om avsparken på Old Trafford. Schabblande med boll av Dalot redan i första minuten lät Trossard komma fram och dra ett skott i burgaveln. United fick ett bättre läge i 7e minuten då McTominay stack i djupet och tog sig in i straffområdet, och hans täckta skott fann en fri Bruno mitt i boxen som bara hade att sikta och... skicka iväg bollen i riktning mot Saturnus. Det läget borde han gjort mycket bättre på...

Brighton var nära att få ett bra läge i 9e minuten då Fred schabblade med en passning från De Gea och passade rakt till Trossard vid straffområdeslinjen, men han redde upp sitt eget misstag med en bra tackling iallafall. Det svägnde en del åt båda håll

Särskilt mycket chanser bjöds det i övrigt på inte i matchinledningen, där United tydligt saknade Martial. Bruno och Eriksen skiftade plats då och då, men inge av dem såg klockren ut som falsk nia.

McTominay blev förste man att syna ostskivan när han tappade kontroll över bollen och gick rakt igenom och stämplade Caicedo över vristen. Caicedo kunde fortsätta efter lite behandling, och McTominay hade tur som inte fick rött istället för gult, för VAR hade nog accepterat endera valören.

Målnollan sprack i 30e minuten, och det var bortalaget som fick in första målet. McTominay tappade boll högt, Welbeck spelades loss i djupet av Trossard och spelade in bollen framför mål till Gross som bara hade att raka in 0-1. Maguire fastnade på mellanhand och både Martinez och Shaw drogs ur position, så det var ingen som täckte Gross.

United hade generellt mer boll, men Brighton såg giftigare ut när de väl fick den. United hade hyfsade mönster offensivt men man saknade verkligen en nia.

I 39e minuten utökade Brighton på en kontring, bollen spelades ut till March ute till höger som bröt in och drog iväg ett lågt skott som De Gea bara tippade åt sidan till en fri Gross som kunde skicka in sitt andra mål för dagen till 0-2.

Flera Unitedspelare började värma upp ute på sidlinjen, och att Ronaldo skulle komma in i andra var en lågoddsare, då frånvaron av en nia var plågsamt uppenbar då straffområdet var tomt när man väl tog sig framåt. Shaw drog ett skott rakt på Sanchez i 45e.

Martinez åkte på gult på tilläggstiden i första då han drog ner March efter att ha tappat boll vid mittplan.

När domare Tierney blåste av för pausvila så satt Brighton med en komfortabel tvåmålsledning efter Gross två mål, och United plågades av exakt de svagheter som vem som helst kunnat se från flera mils och år iväg. Man hader ingen kapacitet att kontrollera mittfältet (mot ett lag som Brighton är det extra uppenbart, och man har i ärlighetens namn inte kunnat det sen Carrick la av, men verkar inte särskilt intresserade av att åtgärda det problemet), och bristen på en nia gjorde offensiven - som ändå hade en del bra mönster - impotent.

Andra: När United sparkade igång andra halvlek så hade inget av lagen gjort några ändringar. Brighton kom nära via en Welbeck-nick redan i 48e, men han skickade den precis över. United ville ha straff strax därpå då Lallana knäade upp en boll på egen arm i straffområdet, men man fick inget gehör av domare Tierney.

Rashford drog ett skott i burgaveln strax därpå, och det blev bråkigt mellan Trossard och Maguire som båda fick gult kort för bråket. I 53e så fick Fred göra plats för Ronaldo, vilket innebar att Eriksen fick droppa ner på mittfältet. Brighton ville ha straff då Martinez tacklade omkull Welbeck i straffområdet, men VAR gav inget gehör.

I 60e minuten så var det Uniteds tur att kontra, och Ronaldo kom loss ute till höger och spelade in den till Rashford mitt i boxen... som bara lyckades avsluta rakt på en utrusande Sanchez. Linjedomarens flagga åkte upp för offside, men på reprisbilderna såg det onside ut... spelade knappast nån roll då Rashford inte fick in bollen oavsett.

Rashford fick ett läge på inlägg av Bruno i 65e, men var tvungen att sträcka sig lite för mycket och drog bollen högt över. Eriksen fick iväg ett svårt skott nån minut senare, men Sanchez räddade och försvaret rensade innan Ronaldo hann fram. På hörnan som följde kom 1-2, till vilda Brightonprotester, då Dalot och Maguire trängde Sanchez som försökte boxa, men bollen föll i ryggen på Dalot och mot mål, där en dykande Sanchez bara lyckades tippa bollen på Mac Allister och in. VAR tittade på målet, men det stod sig.

Sanchez var nära att klanta till det när han tippade ett skott av Dalot rakt ut, men Lallana fick undan bollen, varefter Shaw fick gult kort då han fällde Welbeck. I 75e så fick Lallana och Trossard lämna plats för Lamptey och Mwepu. McTominay klev av för van de Beek två minuter senare.

Mac Allister testade skottlyckan utifrån i 83e, men lyckades inte besvära De Gea. United rullade boll runt Brightons straffområde och letade chanser att kvittera... utan större framgång. Martinez fick iväg ett skott efter hörna som Dunk lyckades blockera.

I 90e minuten var det dags för Sancho, Shaw och Bruno att kliva av för Garnacho, Malacia och Elanga. brighton bytte ut March för Colwill. Fem minuters tilläggstid blev det.

Någonstans i närheten av mål kom dock inte United, så när domare Tierney blåste av matchen så stod Brighton som vinnare.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 2 - Svag insats. Dålig distribution av bollen, där han flera gånger spelade den rakt in i farliga områden. Överlag alldeles för passiv (vilken nyhet, eller hur?).

Dalot: 1 - Frånsett målet så hade han inte ett rätt i endera riktningen.

Maguire: 3 - Blandade och gav. Såg lite långsam ut stundtals i den höga linjen (hamnade helt på mellanhand på första målet), men var hyfsad med passningsspelet.

Martinez: 3 - Blandade och gav på mer eller mindre samma sätt som Maguire.

Shaw: 1 - Såg mest bara loj ut. Kommer tappa sin plats till Malacia väldigt snart.

Fred: 1 - Var en yr höna därute. Helt "off it" idag. Fungerade inte alls när han skulle spela som den djupast sittande mittfältaren.

McTominay: 0 - Där Fred var en yr höna, så var McTominay en huvudlös sådan. Hade tur som inte blev utvisad.

Rashford: 1 - Jobbade på, fick något läge som han missade, men i överlag osynlig. Det var iallfall ett fall framåt jämfört med förra säsongen, men han har en bit kvar.

Bruno: 1 - Hade mest bara problem att involvera sig, och missade ett klockrent läge. När han var uppe som falsk nia så var han inte med i matchen.

Sancho: 1 - Några passningar, men var mest bara osynlig.

Eriksen: 3 - Var inte så involverad när han var falsk nia och högt i banan, men när han flyttade ner efter att Fred klivit av så erbjöd han lugn och förmåga med bollen.

Ronaldo: 2 - Kom loss en gång och spelade fram Rashford, i övrigt så var det inte mycket som hände.

van de Beek: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Elanga: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Malacia: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Garnacho: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

ten Hag: 1 - Att bli bortkollrade av Brighton är inte bra, men det har hänt förr. Problemet är att en stor del av anledningen är för att man kör samma mittfält som bevisat sig inte hålla, och av allt att döma är det på ten Hag som körde tunnelseeende på en de Jong som inte ens vill komma. Dags att hitta en Plan B, och det kvickt.

Summering: Så var ytterligare en PL-säsong igång, och föga förvånande så var det med starka vibbar av förra säsongen, inte minst då man återigen gick in med ett mittfält som inte hållet måttet, särskilt inte mot den typ av lag som Brighton är. Om man tänker sig köra på Fred-McTominay kommer det här inte bli någon rolig säsong. Fred är för ojämn och funkar inte som djupaste, och McTominy håller inte måttet och funkar inte som djupaste.

Framåt såg man stundtals lite hyfsade anfallsmönster, men ingen av de offensiva spelarna såg särskilt bra ut. Rashford, Bruno och Sancho var mest bara osynliga, precis som Eriksen var i första halvlek. Eriksen såg bättre ut när han flyttade ner på mittfältet dock, kanske är han ett alternativ djupare.

Ytterbackarna såg inte alls bra ut, och Malacia lär ha petat en Shaw, som ser ut att ha misslyckats med att fokusera på sommarträningen, väldigt snart. Maguire och Martinez blandade och gav båda två, men får knappt godkänt. De såg ut att ha ett hyfsat samarbete iallafall.

De Gea visade upp sina svagheter i att fördela boll och lämna sin linje.

Allt som allt så bjöd United på en rätt väntad insats med tanke på att de största hålen i truppen inte åtgärdats. Man la alla äggen i de Jong-korgen bara för att få se en elefant lite nonchalant sätta sig mitt på den, och nu står man här med brallorna vid fotknölarna och ser förvirrade ut då man inte har nån Plan B. Visst är det underbart?

Tre veckor har man på sig att antingen visa att en av Iqbal, Garner och Savage är redo att mutera till en tvättäkta PL-spelare, eller så värvar man in någon. Annars blir detta en väldigt trög säsong.

Härnäst väntar Brentford borta på lördag, och där behöver man nog en vinst, för efter det väntar Liverpool...

Kommentarer till artikeln

6 KOMMENTARER

 1. Ny säsong med samma mittfält kommer inte funka. Vi behöver få minst en mittfältare innan 31 augusti. Undrar hur ledningen kommer agera under nästa vecka? Händer inget så kommer vi tyvärr hämna i samma resultat eller även värre. Enligt mig så ingen förtjänade spela idag.

  15
  1
 2. Otroligt tråkig start, men jag misstänkte att United drog en nitlott när de skulle möta Brighton direkt.
  Spelet såg bra ut stundtals iaf och jag hoppa det blir bättre ju fler matcher som kommer. Jag tippade United 5/6 denna säsong, och det slutar nog där också.
  Aja, det är inget att tjuta över! näste match studsas det tillbaka förhoppningsvis.

  2
  5
 3. Helt bedrövligt att se Fred, Mc T, positionering/passningsfötter på mittfältet, att vi fortfarande startar med dessa 2 centralt är ju inte annat än ett bevis på inkompetensen som finns hos ledningen i dagens United.
  Vill man vinna titlar så så säljer man ju av spelare som inte är bra nog ! nämnda spelare platsar som bäst i ett mittenlag i PL …om ens det.
  Angående usla passningsfötter så måste man ju också nämna vår överbetalda målvakt som har liknande passningsfötter som centralt mittfält, han klarar inte slå en bredsida på 2 meter utan att det blir panik i backlinjen !!

  1
  0

Lämna ett svar

Kommentarer i andra artiklar
Senaste nytt från
Ladd fler nyheter
Sparad i "Mina Nyheter"
Fotbollschefen