post image

Matchrapport & spelarbetyg: Manchester City vs Manchester United

Skriven av: Felix
Publicerad 2023-06-03
Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

Det blev ingen fantastisk avslutning på säsongen för United, som fick se sig besegrade på Wembley efter två Gundoganmål...

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Shaw – Casemiro, Fred – Bruno (c), Eriksen, Sancho – Rashford
United bänk: Butland, Maguire, Malacia, Dalot, McTominay, Pellistri, Garnacho, Elanga, Weghorst

City XI: Ortega – Walker, Dias, Akanji – Stones, Rodri – Silva, De Bruyne, Gundogan (c), Grealish – Haaland

Ortega – Walker, Stones, Dias, Akanji – Rodri – De Bruyne, Gundogan (c) – Silva, Haaland, Grealish
City bänk: Ederson, Phillips, Ake, Laporte, Alvarez, Mahrez, Foden, Palmer, Lewis

Domare: Paul Tierney

Inför: Ten Hag gjorde fyra ändringar från Fulham: Wan-Bissaka, Varane, Shaw och Eriksen kom in för Dalot, Maguire, Malacia och Garnacho. Antony hann inte tillbaka från sin skada.

Guardiola gjorde tio ändringar från förlusten mot Brentford, där han roterade alla utom Walker (och Ederson, men denne var på bänken nu eftersom Ortega var cupmålvakt).

Första: Avsparken på ett soligt Wembley togs omhand av City, som också direkt tog ledningen. Ortegas långboll nickskarvades framåt av Haaland, varefter Lindelöf, i kamp med De Bruyne, nickade ner den till Gundogan som drog till direkt på halvvolley utifrån och borrade in 1-0 i krysset. En inte helt klockren start för United... De Gea gjorde inte ens något försök att rädda skottet.

Rodri kom kusligt nära att utöka redan i 4e då han nickade ett frisparksinlägg av De Bruyne tätt utanför ena stolpen. Akanji blev liggande i 12e minuten efter att Casemiro trampat på hans vrist. Han kunde dock fortsätta utan behandling, och Casemiro hade tur och slapp något kort.

Efter att City haft full kontroll första tio och United sett chockade ut, så började man jobba sig in i matchen lite efter det och t.o.m. få bollen framåt litegrann. Övertaget var dock fortfarande Citys.

Båda lagen försökte sig på en del skott utifrån, dock utan att träffa mål. De Gea blev sittande med något problem med högerbenet i 25e, men kunde fortsätta efter lite behandling. De Bruyne plöjde ett lågt skott tätt utanför stolpen minuten därpå.

I 30e minuten så skickade VAR iväg domare Tierney till skärmen för att kolla på en hands, då Wan-Bissakas nick träffade Grealish uppsträckta hand. Efter att ha tittat på skärmen så pekade domare Tierney på straffpunkten. Bruno trippade upp, väntade ut Ortega och drog stensäkert in 1-1 till United. Vid firandet så träffades Lindelöf av något inkastat från läktaren, men han kunde fortsätta utan att behöva någon behandling. Straffen i sig var kanske tekniskt sett korrekt, men den kändes oerhört billig. Den var dock något United absolut behövde i det här läget dock, så bara att tacka och bocka.

Kvitteringen taggade igång City igen, som började anfalla ordentligt. City ville ha en straff när De Bruyne föll i duell med Fred i boxen, men domare Tierney gav inget gehör, i vilket Fred nog hade tur. Strax därpå blev Casemiro liggande, men var okej att fortsätta efter en stund. Strax därpå så fick Varane en chans efter en hörna då bollen damp ner framför honom, men med fel fot så lyckades han inte få bollen på mål. Silva hade tur som slapp gult kort när han sparkade ner Shaw långt efter att bollen färdats vidare.

Wan-Bissaka fick på tilläggstid gult när han hade omkull Grealish med genomföljningen av en tackling (i varje fall fick han gult för det, på reprisen såg det inte ut som om han träffade Grealish alls...). City fick ett frisparksläge ute på kanten av det, men De Bruynes inlägg plockades av De Gea, varefter domare Tierney blåste av för pausvila. Ställningen 1-1 var nog United betydligt nöjdare än City med.

Andra: United sparkade igång andra halvlek utan några manskapsförändringar. Precis som i första halvlek så tog det inte lång tid i andra för City att göra mål. I 51a så fick City en frispark nere vid hörnflaggan, vilken skickades raka vägen till Gundogan tätt utanför boxen, som helt omarkerad kunde direktskjuta en studsboll in till 2-1. De Gea fick ett finger på den men kunde inte hålla den ute. Att Gundogan i det läget var helt omarkerad kanske inte var fantastiskt smart med tanke på att han redan visat hur han kan skjuta utifrån idag...

De Gea fick göra en foträddning i 62a efter att De Bruyne tagit sig fram och fått iväg ett skott. Strax därpå passade United på att ta av Eriksen för Garnacho.

I 69e så fick Rashford ett skottläge och drog bollen tätt över ribban. I 71a hade Gundogan en boll inne igen, då han petade in en retur på Haalands skott, men han var offside så flaggan åkte upp. Garnacho fick i andra änden av planen ett skottläge vid straffområdeslinjen men placerade sitt skott tätt utanför stolpen.

I 76e minuten så gjorde City ett byte: De Bruyne fick göra plats för Foden. En Sancho som vid det här laget helt försvunnit fick kliva av för Weghorst två minuter senare. I 79e så fick Fred gult då han sprang ner Grealish. Ortega åkte på gult för maskning vid en inspark i 82a, och minuten därpå så ersattes Lindelöf av McTominay.

Haaland var omgående nära att utöka då han försökte tråckla sig igenom, men Varane sparkade bollen rakt på honom så den studsde ut till inspark. United pressade en del mot slutet, men man hade svårt att skapa några klara lägen.

I 89e kom Ake in för Grealish, och minuten därpå åkte Rodri på gult för en hands på mittplan. I 92a så skickade Shaw in bollen i boxen, och efter lite flipperspel så gick bollen först i ribban, och sen tippades McTominays nick över till hörna av Ortega. Hörnan ledde inte till nåt.

I 94e så blev Walker liggande, och fick kliva av för Laporte. När domare Tierney till slut blåste av matchen så stod City som vinnare utan att United kommit särskilt nära att kvittera en andra gång.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -: Dags att gå i pension.

De Gea: 1 - Borde ha gjort bättre vid båda målen och hade i överlag ingen kontroll och dålig distribution.

Wan-Bissaka: 3 - Gjorde det stabilt på högerkanten, där han ofta var rätt ensam.

Varane: 3 - Stod för en stabil insats.

Lindelöf: 3 - En okej insats överlag. Klen nick som ledde till Gundogans första mål. Knappt godkänd.

Shaw: 3 - En solid insats åt båda håll.

Casemiro: 3 - Var solid men tröttnade sista halvtimmen.

Bruno: 2 - Poppade in och ut ur matchen. När han var inne centralt fungerade han skapligt, men när han var ute till höger fungerade han inte. Satte straffen säkert iallafall.

Eriksen: 1 - Hängde som väntat inte med alls och kunde inte mäta sig fysiskt. Mestadels osynlig då han inte kunde tillföra något på mitten. Helt klart inte en typ av match han kan bidra i längre.

Fred: 2 - Jobbade på bra, men en del onödiga fouls och hade svårt att få bollen framåt.

Sancho: 1 - Tappade bollar på löpande band när han plottrade för mycket. Hade inte en suck i det fysiska spelet och blev konstant bara bortputtad från bollen. Kontrasten mot Garnacho är brutal.

Rashford: 2 - Fick ett enda skottläge som han drog över. I övrigt så kom han ingenvart mot Citys försvar. Försökte ta en del djupledslöpningar men ingen kunde få till bollarna för dem.

Garnacho: 4 - Ett starkt inhopp av Garnacho som låg bakom det mesta man skapade framåt och som kom nära att kvittera en andra gång. Ambitiös och orädd i sitt anfallande.

Weghorst: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

McTominay: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Ten Hag: 2 - Taktiskt så var det väldigt plottrigt och svårt att se var Bruno, Sancho och Eriksen faktsikt spelade (ingen av dem hade nån särskilt bra match heller).

Summering: United blev inte förnedrade idag i varje fall, men i slutändan så var det en ganska tydlig klasskillnad mellan lagen. De Bruyne klev verkligen upp och kontrollerade matchen när City behövde det, och United kunde inte riktigt svara.

De Gea stod inte för någon imponerande insats i målet och det är fullständigt otänkbart att han går in i nästa säsong som etta. Försvaret var i överlag okej, och hade bra koll på Haaland. Mittfältet hade enorma problem då Fred inte kunde göra något med bollen, Eriksen inte kunde hantera fysiken eller få tag i bollen, och Casemiro i princip tvingades täcka upp för en och en halv medspelare och ensam ha hand om bollen. Att Bruno skuffades ut till höger, där han inte fungerade, och Sancho inte höll måttet oavsett om han var 10a, till vänster eller till höger, gjorde ingenting enklare.

En oerhört tydlig skillnad i den här matchen var att Eriksen och Sancho rent fysiskt inte kunde mäta sig med City. Båda flyttades lätt av bollen och kom inte in i några dueller. Bara där tappade man enormt med kontroll. Rashford var isolerad på topp och lyckades inte med särskilt mycket, särskilt som man mest försökte hitta honom med bollar över backlinjen, vilka i princip ingen klarade av att slå.

Allt som allt så stod inte United för någon särskilt imponerande insats, men man var hyfsat stabila bakåt (frånsett ifråga om de två målen... varför man inte markerade Gundogan alls vid andra är väldigt förvirrande). Man mötte helt enkelt ett bättre lag, vilket märktes på mittfältet där Gundogan klev fram när Haaland var bortmarkerad, och där De Bruyne på ett imponerande sätt tog kontrollen över matchen när den var oavgjord.

Därmed är Uniteds säsong över, och även om den inte slutade på bästa sätt så var det ändå en positiv säsong med topp4 och en cuptitel, även om den också hade en del rejäla floppresultat som man måste jobba bort.

Sommaren kommer bli otroligt viktig då man behöver förstärkning på flera positioner, inte minst centralt mittfält och striker.

Mest lästa Manchester United senaste 24h
Få nyheter skickade
Kommentarer till artikeln

5 KOMMENTARER

 1. Oj vad vi saknar kvalite! Eriksson totalt anonym. Sancho under isen. De gea tack o adjö. Man är glad att vi inte blev utspelade men tråkigt med målen, kändes som slump. City är bättre helt klart

  5
  6
 2. Skulle säga att visst man kanske kan klandra De Gea på målen men jag personligen tycker inte det. Det är två snabba skott som kan va svårt att reagera på. I tv soffan ser det enkelt ut.
  Sen fattar jag inte vad Eriksen gör på plan mot ett lag som man vet är både fysiskt starka och har mycket boll. Hade vart bättre och ha Mctominay som är bättre fysiskt och täcka ytor samt hans statistik är helt ok mot just city.
  Sen kanske man skulle haft Garnacho från början också istället för sancho som inte vart helt perfekt denna säsong.

  12
  0
 3. Första målet var ett klass avslut oavsett vilket lag man håller på. Ingen målvakt i världen som tar det skottet. Nästintill perfekt. Boll banan på den volleyn var galen. Årets mål.
  Andra målet droppade alla ned och lämnade City spelare ensamma att kunna skjuta, helt oförklarligt. När de såg att bollen inte gick mot mitten så var det redan för sent och de Gea’s synfält var blockerat. Överlag dåligt av alla. Hackkycklingen är inte de Gea utan att vi spelare med 10 man med Sancho på planen.

  Sancho är våran Real Madrid-Hazard. Att någon ens försvarar honom är galet så lite kärlek och hjärta till United han uppvisar, kontrasten var stor när en spelare som faktiskt älskar United kom in (men för sent). Han klädde av Walker vid varje anfall. Garnacho. Framtiden vs bänknötaren med fjärde högsta lönen i Prem League.. Borde köpa en spelare från div 6 och ge honom Sanchos lön. Samma sak.

  7
  1

Lämna ett svar

Kommentarer i andra artiklar
Senaste nytt från
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Manchester United
Ladd fler nyheter
Sparad i "Mina Nyheter"
Fotbollschefen