Matchrapport och spelarbetyg: Villarreal vs Manchester United

Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United presterade en slätstruken insats utan någon spets i Europa League-finalen, och fick i slutändan helt onödigt se sig besegrade på straffar.

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Shaw – McTominay, Pogba – Greenwood, Bruno (c), Rashford – Cavani
United bänk: Grant, Henderson, Maguire, Tuanzebe, Telles, Williams, Matic, Fred, Mata, va nde Beek, James, Amad

Villarreal XI: Rulli – Foyth, Albiol (c), Torres, Pedraza – Pino, Capoue, Parejo, Trigueros – Gerard, Bacca
Villarreal bänk: Asenjo, Gaspar, Funes Mori, Raba, Estupiñán, Alcacer, Moreno, Coquelin, Peña, Costa, Gómez, Niño

Domare: Clement Turpin

Inför: Ole valde att mönstra en tämligen offensiv elva, där Pogba gjorde McTominay sällskap på mitten. Maguire var inte i speldugligt skick, så Bailly tog plats bredvid Lindelöf i mittförsvaret. De Gea fick stå istället för Henderson. Nästintill samma elva som mot Fulham, sånär som på att Tuanzebe och Fred fick göra plats för Bailly och Rashford.

I Villarreal så mönstrade Emery samma elva som föll mot Real, frånsett att Mario fick lämna plats för Foyth, som var en av två PL-bekantingar utöver Capoue (i elvan – ett par till på bänken).

Första: Avsparken på Stadion Miejski i Gdansk togs omhand av United, för dagen i rött och svart. Villarreal spelade i helgult. United inledde positivast, och i 7e minuten skickade McTominay ett skott tätt utanför. Två minuter senare blev Foyth liggande efter att ha halkat på bollen och drämt huvudet i Pogbas knä. Han blev rätt blodig, och fick spendera ett par minuter vid sidlinjen med att få huvudet bandagerat, men han såg ut att kunna fortsätta.

Ett par minuter senare så började Foyths näsa blöda igen, och han tvingades kliva av planen för mer behandling, men var snart tillbaka igen. United dominerade bollinnehavet men gjorde inte mycket med det.

I 24e minuten så anföll United och Greenwood slog en cross mot Cavani i straffområdet, men denne försökte sig på en nedtagning istället för ett direktskott, och bollen studsade bara upp för Rulli att plocka. Strax därpå försökte sig Rashford på ett skott utifrån, men keepern räddade säkert.

I 29e minuten sprack målnollan då Cavani gav bort en frispark, och Parejo skruvade den över försvaret och in framför mål där Gerard sprungit sig loss från Lindelöf och kunde sätta foten till och styra in 1-0 över De Gea.

Efter målet ökade United tempot något och dominerade igen, men det var en steril dominans där man bara hade bollen och inte skapade något farligt. Man skickade in en del inlägg men alla rensades av Villarreals mittbackar.

På tilläggstiden i första så tog sig Greenwood fram på sin kant och skickade in ett hårt inlägg som Albiol precis parerade till Rulli med skrevet - bollen hade annars kunnat nå Cavani. När domare Turpin blåste av för pausvila så satt Villarreal i ledningen efter Gerards mål. United hade knappt satt Rulli på prov och visade knappt ens någon vilja att försöka bryta ner motståndarnas kompakta försvar. United må ha haft bollen, men matchbilden hade spelat Emery rakt i händerna.

Andra: När Villarreal sparkade igång andra halvlek hade inga byten gjorts i paus. United tvingades direkt panikförsvara efter att ha missat att rensa ett inlägg, och hade tur när man lyckades blockera ett par skott och få bort bollen i 48e. United ville i 52a minuten ha straff då Greenwood blev träffad av en spark vid en rensning, men domare Turpin friade och VAR valde att inte ingripa.

Capoue åkte på gult kort för att ha dragit i Bruno strax därpå. På frisparken, från mitten av offensiv planhalva, så nickade Bailly ner den och McTominay fixade en hörna via ett täckt skott. Hörnan slog Shaw mot bortre där den nickrensades, och Rashford drog till ett skott utifrån som fastnade mitt i klungan, där Cavani kunde hinna först på den och skicka in 1-1. Var kollade efter offside, men Cavani var rutinerad nog att ha sprungit upp onside när Rashford skickade in bollen igen, så målet stod.

Villarreal gjorde ett byte i 60e, då Bacca fick lämna plats för Coquelin. I 70e minuten så fick Rashford ett fritt läge framspelad av Bruno, men han skickade avslutet svagt utanför. Cavani fick iväg en nick på Shaws inlägg(?) i 71a, men bollen gick på en täckande försvarare.

Villarreal gjorde ett dubbelbyte i 77e: Alcacer kom in för Pino, och Gomez ersatte Trigueros. Bailly fick gult för att ha råkat svinga handen i ansiktet på Alcacer i 83e, och Foyth fick gult strax därpå då han fällde Shaw precis utanför straffområdet. Frisparken utmynnade i precis ingenting.

I 87e gjorde Villarreal ett till dubbelbyte, då Pedraza plockades av för Moreno och Foyth för Gaspar. Pogba fick ett nickläge på inlägg av Shaw nån minut senare, och nickade högt över.

När domare Turpin blåste av för full tid så var ställningen oavgjord, så förlängning väntade.

Första förlängningshalvleken: United sparkade igång förlängningen utan att ha gjort några förändringar. Matchbilden såg också likadan ut. United kom ingenvart ens när man hade bollen, och Villarreal var bekväma med att försvara och sticka upp då och då. Fast de började få mer och mer boll i förlängningen.

Greenwood fick lämna plats åt Fred i 100e minuten. Strax därefter så orsakade Bailly en frispark, och Parejo skickade den mot mål där De Gea fick boxa till hörna.

Första förlängningshalvleken var mållös, utan särskilt många heta chanser.

Andra förlängningshalvleken: Villarreal sparkade igång matchen igen. I 110e minuten blev Rashford sittande efter att ha gjort sig illa i en löpduell mot Albiol. Efter att ha suttit ner lite så såg han dock ut att kunna fortsätta.

Cavani fick syna ostskivan i 113e för protest. Samtidigt så kollade VAR på en situation där ett Villarreal-skott studsat på Freds hand i straffområdet, men VAR valde att inte ge den. I samma veva kom Tuanzebe in för Bailly, som grinade illa, och James ersatte Pogba.

Shaw blev liggande i 118e efter att ha ramlat i en duell och fått Coquelins knä på handen. Efter lite tillsyn kunde han fortsätta. På tilläggstiden så byttes McTominay och Wan-Bissaka ut för Mata och Telles. Villarreal tog ut Capoue för Raba. När förlängningshalvleken var slut så hade inga fler mål gjorts, så matchen gick till straffläggning.

Straffläggning: Villarreal vann slantsinglingen och fick börja i regnet.

Gerard stegade upp och skickade säkert in 1-0 där De Gea gick åt fel håll.

Nyss inbytte Mata klev upp för att ta Uniteds första, och satte säkert en straff i otagbar höjd för Rulli, som gick åt rätt håll. 1-1.

Raba tog Villarreals andra straff, och rullade in 2-1 mitt i målet efter att De Gea hoppat åt ena sidan.

Telles, också nyss inbytt, tog Uniteds andra straff, och väntade ut Rulli innan han drog in 2-2 åt andra hållet.

Alcacer tog Villarreals tredje, och han hade flyt, för De Gea gick åt rätt håll och fick en hand på bollen, men kunde inte hålla den ute. 3-2.

Uniteds tredje straff togs av Bruno, och här gick Rulli åt rätt håll och fick en hand på bollen, men kunde inte hålla den ute. 3-3.

Moreno stegade upp för Villarreals fjärde, och drog in en missil lågt intill stolpen där De Gea inte hade en chans trots att han gick åt rätt håll. 4-3.

Uniteds fjärde straffläggare var Rashford, som tog ett långt avstamp och sen väntade ut Rulli, och placerade in 4-4 åt motsatt håll.

Villarreals femte straff togs av Parejo, som klev upp och bara sparkade in bollen i mål, där De Gea såg extremt seg ut på att reagera. 5-4.

Cavani klev upp och tog Uniteds femte straff, och han tog ett långt avstamp och drämde in 5-5, där Rulli gick åt fel håll.

Gómez tog Villarreals sjätte, väntade ut De Gea och placerade in 6-5 mitt i målet.

Fred var Uniteds sjätte straffläggare, och han slog en hård straff lågt intill stolpen - Rulli gick åt rätt håll men nådde inte. 6-6.

Albiol tog Villarreals sjunde, och tog ett långt avstamp. De Gea gick tidigt, och Albiol rullade in 7-6 i andra hörnet.

James stegade upp för Uniteds sjunde, och skickade en hyfsat hög straff åt höger - Rulli gick åt andra hållet. 7-7.

Coquelin var Villarreals åttonde, och han drog in 8-7 precis under ribban.

Shaw tog Uniteds åttonde, och han skickade den lågt åt höger där Rulli fick en hand på den men inte kunde hålla den ute. 8-8.

Villarreals nionde togs av Gaspar, som sköt in 9-8 mitt i mål, där De Gea inte nådde för att han gått för tidigt.

Näst upp var Tuanzebe, som väntade ut Rulli och drog in 9-9 åt andra hållet.

Torres stegade upp för Villarreals tionde och drog in den tätt under ribban till 10-9.

Lindelöf skickade in 10-10 med en hård straff som Rulli inte kunde hålla ute.

Rulli stegade sen upp och sköt in 11-10 trots att De Gea var på bollen.

De Gea klarade dock inte av att överlista Rulli, som räddade, och Villarreal vann straffläggningen med 11-10.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension

De Gea: 1 - Gjorde inte bort sig i matchen, men det är svårt att tänka sig en sämre straffmålvakt än De Gea. Gick tio sekunder tidigt på de flesta straffarna. Och missade den avgörande straffen.

Wan-Bissaka: 3 - Stod för en okej insats och var hyfsad åt båda håll.

Bailly: 2 - Instabil insats som kröntes med att skada sig själv. Klassisk Bailly.
Lindelöf: 2 - Svag insats, tappade bort Gerard totalt vid målet.

Shaw: 3 - Okej insats. Inte klockrent agerande vid baklängesmålet, men var Uniteds enda offensiva outlet. Om han inte överlappade så hände ingenting.

McTominay: 4 - Bäst i United. Visade hjärta och vilja, synd att de flesta andra inte tog efter.

Pogba: 2 - Var okej i första halvlek, men gick vilse i andra.

Greenwood: 3 - Var rätt pigg och skapade lite (mest av de offensiva spelarna), väldigt märkligt att han plockades av istället för Rashford.

Bruno: 2 - Svag insats och hittade inga ytor och ingen boll. Borde ha fått en assist när han frispelade Rashford.

Rashford: -∞ - Presterade säsongens kanske sämsta insats i säsongens viktigaste match. Missade ett friläge, tog hundratio felbeslut på sjuttio försök, och var allmänt usel. Såg stundtals bara loj ut. Det enda värt namnet var att hans skott utifrån satte upp Cavanis mål, men det räcker inte.

Cavani: 4 - Jobbade hårt och sköt in ett viktigt mål.

Fred: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Tuanzebe: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

James: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mata: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Telles: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Solskjaer: 1 - Förlorade den taktiska kampen, och tycktes inte bry sig om att hans lag stod för en väldigt slätstruken insats. Det blev t.o.m. sämre efter paus men inga byten förrän i förlängningen, och då var det dessutom väldigt märkliga byten också. Nope, han vek ner sig här.

Summering: United producerade en impotent insats i EL-finalen, där Emerys taktik dikterade hela matchbilden. I slutändan innebar det straffar, där Villarreal drog det längsta strået. United borde aldrig ha låtit det gå så långt.

Guardians liveblog beskrev United som "steril dominans", vilket är oerhört träffande: man hade bollen, men inga idéer. Man rullade runt, men gick inte ens på mål. Man mäktade med totalt två skott på mål på hela matchen, trots ett bollinnehav på 57% över hela matchen och betydligt högre än så under långa perioder.

Uniteds stjärnspelare klev inte fram idag, så utan en bra struktur så kom man ingenstans mot ett kompakt och organiserat Villarreal. Solskjaer såg inte ut att ha minsta plan och hans byten kom sent och såg inte direkt fantastiska ut heller. Emery fick matchen dit han ville och vann sin fjärde EL-titel (de tre andra kom med Sevilla).

Cavani och McTominay är de enda som kan gå iväg från matchen med huvudet högt, alla andra, och då framförallt Rashford, bör ta sig en lång titt på sig själva i spegeln.

Och på tal om ingenting så kan man börja undra om Rashford tänker göra en Owen, om han nu ska spela EM och skita i att vila upp de skador han kånkat runt på hela säsongen. Man kan inte bara tuta och köra, sånt kommer ifatt en till slut. Om han inte vilar i sommar så lär kommande säsong bli väldigt problematisk.

Så Uniteds säsong slutade med en slätstruken finalinsats. Inte det minsta imponerande. Man har visserligen tagit sig långt i cupspelen, men aldrig varit i närheten av att vara som bäst när det gäller.

Bara att se vad sommaren har att komma med inför nästa säsong. Det hänger många frågetecken runt United.