Matchrapport & spelarbetyg: West Ham United vs Manchester United

Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United fick med sig alla tre poängen från London efter att Lingard avgjort med en rökare och De Gea räddat Nobles sena straff...

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Maguire (c), Shaw – Fred, McTominay – Greenwood, Bruno, Pogba – Ronaldo

United bänk: Heaton, Bailly, Dalot, Lingard, Mata, Matic, van de Beek, Martial, Sancho
WHU XI: Fabianski – Coufal, Zouma, Ogbonna, Cresswell – Rice (c), Soucek – Vlasic, Benrahma, Fornals – Bowen
WHU bänk: Areola, Fredericks, Dawson, Diop, Masuaku, Kral, Noble, Lanzini, Yarmolenko

Domare: Martin Atkinson

Inför: United var tillbaka i spel efter magplasket mot Young Boys. Från den matchen gjorde Ole tre ändringar, där Varane klev tillbaka in i mittförsvaret, McTominay var tillbaka på mittfältet på van de Beeks bekostnad, och Greenwood fick starta istället för Sancho.

West Ham hade ett tungt avbräck i Antonio, som var avstängd efter sin sena utvisning mot Southampton. Till skillnad från United gick man dock in med ett positivt Europaresultat, då man klart och rättvist besegrade Dinamo Zagreb borta med 2-0 på torsdagen.

Första: Avsparken på London Stadium togs omhand av United i sitt ljusblå-blå bortaställ. Pogba blev liggande i femte minute efter att ha stämplats av Zouma, men domare Atkinson gav bara fördel av boll. Efter att ha grinat illa och haltat runt lite så kunde han fortsätta.

United hade kontroll över matchbilden inledningsvis (första kvarten), men lite för många anfall resulterade bara i att man började passa bakåt hela vägen hem till De Gea. Matchens första riktiga chans tillskrevs Bowen i 17e minuten, då Maguire tappade boll nere vid kortlinjen och Benrahma kunde stjäla den och spela fram Bowen, som dock fick se sitt halvhafsiga avslut blockeras av Wan-Bissaka. Strax därpå skickade Soucek ett skott utanför.

I 21a minuten så fick Bowen iväg ett lågt skott som De Gea fotparerade, och returen brände Soucek högt över. Efter en hörna i 27e så drog Bruno en halvvolley i stolpen (Fabianski fick något finger på bollen). Minuten därpå så fick Shaw öppet fält utanför straffområdet och drog iväg ett lågt skott som Fabianski precis lyckades hålla.

Benrahma spräckte målnollan efter halvtimmen spelad, då han fick bollen av Bowen centralt utanför straffområdet och gick på skott, vilket träffade en täckande Varanes armbåge/mage och ställde De Gea totalt och studsade in till 1-0.

Ronaldo fick nästan ett läge i 33e, men Zouma lyckades bryta i sista sekunden. Strax därpå föll Pogba i straffområdet, men domare Atkinson friade resolut. Han fick strax därpå revansch när Bruno skickade in ett inlägg i boxen som han kunde skarva rakt på Fabianski, för att sen peta in returen till 1-1. VAR tittade på offside, men Coufal spelade Ronaldo onside, så målet stod sig.

I 42a minuten så fick Ronaldo iväg ett skott framspelad av Greenwood, men Fabianski räddade tryggt, och strax därpå så skarvade Vlasic ett inspel över. Pogba skickade ett skott utanför i 45e, och strax därpå försökte sig Bruno på en luring från kortlinjen som Fabianski tvingades tippa över, men hörnan resulterade inte i något.

När domare Atkinson blåste av för pausvila så var ställningen oavgjort, efter en halvlek där båda lagen haft bra perioder och gjort varsitt mål.

Andra: West Ham sparkade igång andra halvlek utan några byten för endera laget. Ronaldo fick omgående ett läge framspelad av Bruno, men hans avslut räddades till hörna av Fabianski. Efter en något loj inledning av andra så började man komma igång lite framåt timmen spelad.

I 68e minuten så kom matchens första byte, då Vlasic fick kliva av för Yarmolenko. West Ham ville ha straff en stund därpå, då Wan-Bissaka såg ut att ha ner Soucek bakifrån i ett försök att nå bollen, men det blev istället avblåst för offside på en annan West Ham-spelare. Smårörigt. Greenwood och Pogba fick lämna plats för Sancho och Lingard i 73e.

I 77e minuten fick Ronaldo bollen i straffområdet, men när han försökte ta sig förbi blockerades han delvis av Coufal och föll, och ville ha straff, men domare Atkinson var inte intreserad. Bytena till trots så hade West Ham mycket boll, och på Uniteds planhalva dessutom. Chanser uteblev dock åt båda håll. Ronaldo ville ha straff igen i 84e, då Cresswell drog lite i honom, men det var rätt klent och han fick ingenting med sig denna gång heller.

Båda lagen gjorde ett byte i 88e: Benrahma klev av för Lanzini, och Matic kom in för Fred. Strax därpå så klev Lingard fram, och efter att ha brutit in från vänster så drog han en rökare upp i krysset till 1-2. Snyggt!

I 91a minuten tog sig Ronaldo framåt, tog sig förbi Zouma, och blev kapad. Fast han började falla redan innan han träffades, så domare Atkinson friade. I andra ändan av planen så fick Shaw ett inlägg av Yarmolenko på handen, och VAR tog sig en titt. Efter att ha sprungit ut och tittat på skärmen så pekade domare Atkinson på straffpunkten. Den kändes klenare - visserligen var Shaws arm utsträckt, men den rörde sig bakåt bort från boll, och var från väldigt nära håll. Bowen fick i samma veva kliva av för Noble, som direkt stegade upp för att ta straffen.

En på helt fel iskall Noble stegade upp och skickade en straff som De Gea slängde sig och räddade. Strax därpå blåste domare Atkinson av, och United stod som vinnare.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 5 - Räddade två poäng med sin straffräddning på tilläggstiden, och hade flera stabila och bra räddningar utöver det.

Wan-Bissaka: 3 - En bra blockering, turlig som kom undan när han gjorde ner Soucek. Blandade och gav, godkänd.

Varane: 3 - Okej i överlag, och hade otur vid baklängesmålet.

Maguire: 2 - Såg okoncentrerad ut och var nära att ge bort ett mål när han schabblade med boll.

Shaw: 3 - Var okej och inblandad en del framåt. Orsakade oturligt/slarvigt (beror på hur man vill bedöma hans positionering där) en straff.

Fred: 2 - Forsätter på den inslagna vägen av direkt svag form. Riktigt dålig med boll.

McTominay: 3 - Blandade och gav ganska rejält, men hade en del bra aktioner, så godkänd.

Greenwood: 3 - Stod för en solid insats på sin kant.

Bruno: 4 - Spelade fram Ronaldo till första målet, prickade stolpen med en halvvolley och var rätt involverad. Mattades mot slutet.

Pogba: 3 - Okej men ofta ganska anonym insats.

Ronaldo: 4 - Gjorde ett viktigt mål och hade ett par hyfsade chanser, men sen blev han lite för straffkåt och la sig i lägen där han borde försökt avsluta.

Sancho: 2 - Gjorde ingen skillnad när han kom in. Tålamod, tålamod.

Lingard: 4 - Gör skillnad som inhoppare, på gott och ont. Idag var det gott, när han drämde ett fint skott upp i bortre krysset.

Matic: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas. Assisterade Lingards mål.

Solskjaer: 3 - Man fick med sig tre poäng, men det var med andan i halsen.

Summering: I en match som svängde både fram och tillbaka så kom United till slut undan med alla tre poängen efter ett dramatiskt avgörande. Man inledde hyfsat, tappade sen koncentrationen och hade otur med att släppa in ett mål, men höjde sig igen och såg till att kvittera snabbt. I andra halvlek så var det mycket blanda och ge, tills Lingard dunkade in ett sent ledningsmål. Det var man nära att tappa då Atkinson pekade på straffpunkten på tilläggstid, men Moyes visade att han inte lärde sig något av Southgates EM, utan skickade ut en iskall Noble som stod för en medioker straff som De Gea kunde rädda.

För Uniteds del var det positivt att McTominay var tillbaka, men tyvärr så höjde inte det Fred som man hade kunnat önska, och utöver det så var Pogba rätt osynlig offensivt samtidigt som Maguire darrade bakåt.

Än så finns det jobb att göra för att få hela laget att klicka ordentligt. Ronaldo ser dock giftig ut framför mål, och hans och Brunos samarbete är bra.

Man kan för övrigt notera att domarna fortsätter lägga ribban högt för straffar denna säsong, vilket är positivt, för det var alldeles för många billiga straffar förra säsongen. Däremot verkar hands fortfarande vara ett fullständigt lotteri.

West Ham kommer dock få chansen till omedelbar revansch då lagen redan på onsdag möts igen, då man kliver in i Ligacupen för en match på Old Trafford. Det lär dock vara en del manskapsskillnader i det mötet.