Matchrapport och spelarbetyg: Manchester United vs Roma

Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United tog emot Roma hemma på Old Trafford, och lyckades nästan göra en klassiker i repris, men man fick i slutändan nöja sig med 6-2 efter en briljant andra halvlek av framförallt Cavani, Bruno och Pogba.

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire (c), Shaw – McTominay, Fred – Rashford, Bruno, Pogba – Cavani

United bänk: Henderson, Grant, Bailly, Tuanzebe, Williams, Telles, Matic, van de Beek, Mata, Greenwood, James, Amad

Roma XI: Lopez – Smalling, Cristante, Ibañez – Karsdorp, Diawara, Veretout, Spinazzola – Pellegrini (c), Mkhitaryan – Dzeko

Roma bänk: Mirante, Fuzato, Villar, Santon, Mayoral, Kumbulla, Perez, Peres, Ciervo, Darboe

Domare: Carlos del Cerro Grande

Inför: United hade inga nya skador, så Martial och Jones var de som saknades. Jämfört med Leedsmatchen så gjorde Ole tre byten: Henderson, James och Greenwood fick lämna plats för De Gea, Pogba och Cavani.

Roma fick klara sig utan avstängde Mancini samt skadade Pedro, Calafiori och Zaniolo, men Dzeko var redo efter attt ha vilats senast. Både Smalling och Mkhitaryan fick starta när de var tillbaka på Old Trafford.

Första: Avsparken i regnet på Old Trafford togs omhand av ett för dagen helvitt Roma. Redan efter tre minuters spel så drog Veretout baksida lår - han försökte fortsätta, men blev strax liggande igen, och tvingades kliva av för Villar.

Målnollan sprack i 9e minuten då Pogba, som brutit in från vänsterkanten, spelade in bollen till Cavani centralt, som skarvade fram en djupledslöpande Bruno, som ensam med målvakten lobbade in 1-0 till United.

Redan fyra minuter senare så pekade domare del Cerro Grande på straffpunkten efter att Pogba vilt slängt sig för att täcka ett inlägg och fått bollen på handen. Kontroversiellt med tanke på hur kort avstånd, men... En snabb VAR-check bekräftade beslutet, och Pellegrini stegade upp och dunkade in 1-1 från elva meter.

Bruno fick ett skottläge i 24e minuten då Rashford lyckades ta in bollen centralt, men skottet var betydligt sämre än läget och gick flera meter utanför. Minuten därpå gick Pogba på skott från utanför straffområdet, vilket Lopez kastade sig och räddade stabilt, men målvakten gjorde av allt att döma illa axeln vid räddningen, och blev liggande. Han behövde behandling, och ville sen försöka fortsätta, men Romas läkare avrådde från det och han plockades av för Mirante.

United hade ett övertag i bollinnehavet, men man lyckades inte utnyttja det till mycket. Istället var det Roma som tog ledningen i 33e minuten då Shaw och Maguire stod och sov och stäkkde Pellegrini onside så att denne kunde spela in bollen till en ren Dzeko som bara hade att raka in den i öppet mål (vilket han nästan misslyckades med, men han sparkade upp den på sitt eget knä och in). Därmed gästerna i ledning med 1-2.

I 37e minuten så skadade sig Spinazzola också, och tvingades vandra av för Peres. Mycket mer hände inte förrän i den femte tilläggsminuten, då en usel passning av Ibañez hamnade hos Cavani, som dock fick set sitt skott räddas av Mirante. Strax därpå gick bollen ut till hörna, och McTominay däckade två motståndare och nickade över. Smalling blev liggande och behövde behandling, men domare del Cerro Grande blåste av för pausvila.

United hade bollen mest, men man skapade inte tillräckligt. Och en vild blockering av Pogba samt ett sömnigt försvar innebar att man var i underläge i paus.

Andra: Inget av lagen gjorde några byten i paus (vilket också innebar att Roma skippade sin sista möjlighet att byta, pga de tre skadebytena i första halvlek). De Gea var tämligen nära att direkt göra en megamiss då han sparkade en boll rakt på Dzeko, men bollen studsade som tur var ut till inspark.

I 48e minuten kvitterade United då en långboll nickades av Maguire, skarvades av Fred till Pogba, som skickade den till Cavani, som la ut den till Bruno, och Smalling hamnade ur position vilket gav Cavani yta att röra sig framåt, och på Brunos boll så placerade han elegant in 2-2 i krysset.

Matchens första gula kort fick Villar minuten därpå då han träffade Pogbas knä med dobbarna efter att benet åkt upp efter en tackling. Pogba fick strax därpå gult då han smällde till Mirante i ansiktet vid en duell.

I 53e minuten så spelade Pogba fram Shaw ute till vänster, och denne slog ett inspel som Bruno hoppade över och Cavani avslutade på, men Cavani fick dålig träff och skickade ut avslutet i omloppsbana. Nån minut senare försökte sig Bruno på ett yttersideinlägg som hade gett Rashford fritt nickläge om inte Ibañez precis lyckats nickrensa till hörna.

I 57e så kom United nära igen då Pogba petade fram bollen till McTominay, vars passning var centimeter från att bli perfekt till Cavani, men Ibañez satte fram en tå och avstyrde. Pellegrini fick ett skottläge tre minuter senare, men han valde till slut att försöka passa Dzeko istället, men denne var trängd av Maguire och lyckades inte få till nåt. Smalling fick ett gult kort i 61a då han kom in sent mot Bruno.

I 64e minuten så gjorde Cavani sitt andra mål för dagen: Shaw tog sig fram till vänster, spelade in bollen till Pogba, som i sin tur la upp den för Bruno som spelade ut den till Wan-Bissaka, och Wan-Bissaka skickade ett okej skott på mål som Mirante släppte retur på rakt ut, där en omarkerad och förvånad men tacksam Cavani kunde raka in 3-2 i öppet mål.

De Gea fick två minuter senare göra en stabil räddning när Dzeko fick iväg en hygglig nick på ett inlägg. Shaw hade en stund senare ett skott som Mirante parerade rakt ut, men denna gång så var det ingen där som kunde skjuta in returen.

I 69e minuten pekade domare del Cerro Grande på straffpunkten igen, denna gång i Uniteds favör, efter att Smalling kapat Cavani när denne försökte avsluta på Rashfords inspel. Den straffen hade nog inte getts särskilt ofta om man kört om den situationen. Efter att VAR kollat så stod sig dock beslutet, och Bruno stegade upp och skickade in 4-2.

Cavani spelades igenom av Bruno och såg ut att ha ett fint skottläge i 74e, men Ibañez slängde sig fram och blockerade. På hörnan som följde så spelades bollen ut till Bruno som slog ett skruvat inlägg vilket en rätt fri Pogba nådde högst på och kunde nicka in till 5-2 - Mirante fick något finger på bollen men kunde inte hålla den ute. I samma veva kom Greenwood in för Rashford.

Fred plockades av för Matic i 83e minuten då United gjorde sitt andra byte. I 86e minuten kontrade United då en Romaspelare nickade ner en egen långboll ute på kanten, vilken Bruno högg på och petade fram till Cavani, som med en fin yttersida spelade fram Greenwood som tog emot, avancerade in i straffområdet och sköt in 6-2 via en touch på en täckande Cristante samt Mirantes fot.

I 89e minuten plockades Bruno av för Mata. När domare del Cerro Grande blåste av matchen så stod United som vinnare med hela 6-2 efter en briljant andra halvlek.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, 0: Bänkningsklass, -∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 3 - Var okej, räddade en nick av Dzeko, hade inte mycket att göra i övrigt. Kan inte lastas för något av målen.

Wan-Bissaka: 3 - Såg hyfsad ut framåt, men hamnade lite för högt ibland, särskilt i första.

Lindelöf: 3 - Var i överlag okej.

Maguire: 3 - Såg lite halvdan ut vid 1-2, i övrigt okej.

Shaw: 4 - Okej i första, där han var inblandad i ett baklängesmål, men riktigt bra i andra, särskilt framåt.

Fred: 3 - Var lite ojämn i första, men höjde sig i andra. Hyfsat passningsspel också.
McTominay: 3 - Stod för en okej insats på mitten.

Rashford: 2 - Puttades över till höger för att ge plats åt Pogba. Resultatet blev att Pogba sken och Rashford var rätt dålig, men han jobbade på. Han behöver dock mer vila.

Bruno: 6 - Två mål (ett på straff), två assist. Briljant insats från Bruno som verkligen var spindeln i nätet i andra halvlek.

Pogba: 5 - Orsakade visserligen en straff, men i första halvlek var han ändå bäst på plan, och han låg bakom mycket även om han inte var lika inblandad som Bruno och Cavani. Gjorde ett mål.

Cavani: 6 - Två mål, två assist och en fixad straff. Komplett insats och gjorde kvällen till en riktig skärseld för Romas försvar.

Greenwood: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Matic: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mata: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Solskjaer: 4 - Prickade in en bra elva sånär som på Rashford (som nog rimligtvis hellre bör sitta på bänken än spela till höger, där Greenwood är bättre).

Summering: Här kunde man snacka om en match av två halvlekar. I den första hade United mycket boll, men det var lätträknat ifråga av chanser eller för den delen händelser överhuvudtaget, där de tre målen och de tre skadorna utgjorde en klar majoritet.

United inledde bra med ett fint mål ändå, och Pogbas vilda blockering som renderade i en straff var lite slarvig och mycket oturlig - den kunde lika gärna inte ha getts. Försvarsspelet vid Romas andra mål däremot var svagt. Roma brandskattades ju dock rätt rejält med tre skador i första halvlek, bl.a. på sin förstekeeper.

Till andra halvlek kom United ut som ett nytt lag, och framförallt var det trion Pogba, Bruno och Cavani som tände på alla cylindrar. Kvitteringen var ett fint anfall, och efter att Mirante klumpigt släppt en retur rakt ut som gav 3-2 så kapitulerade Roma fullständigt. Straffen som gav 4-2 hade man knappast fått mer än fem-tio gånger om man rullat om situationen hundra gånger, så där hade man lite tur.

Skönt nog så bredde man ju på och satte både 5-2 och 6-2, och därmed borde det här dubbelmötet vara avgjort redan, vilket kanske inte riktigt var den känsla man hade i paus. Men där ser man, Comeback United slog till igen.

För United väntar nu en hemmamatch mot Liverpool på söndag, innan man ska avklara returen mot Roma nästa torsdag.