Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

United tog emot Brighton hemma på Old Trafford och med en dominant insats så tog man en solid 3-1-seger där framförallt Fred, James, Martial och Rashford imponerade, och detta trots ett par rätt brutala missar.

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire (c), Williams – McTominay, Fred – James, Pereira, Rashford – Martial

United bänk: Romero, Rojo, Jones, Garner, Mata, Lingard, Greenwood

Brighton XI: Ryan – Montoya, Dunk (c), Duffy, Burn – Alzate, Pröpper, Stephens, Trossard – Maupay, Connolly

Brighton bänk: Button, Gross, Balogun, Murray, Mooy, March, Schelotto

Domare: Jon Moss

Inför: Från EL-matchen senast blev det fem ändringar, då De Gea, Lindelöf, James och Pereira återvände till startelvan och Williams klev in för avstängde Young, vilket innebar att han fick göra sin första PL-start. Romero, Rojo, Greenwood och Mata hamnade alla på bänken. Med en snittålder på 23år och 350 dagar så var det den yngsta startelvan i PL den här säsongen.

Första: Avsparken på Old Trafford togs omhand av Pereira. Matchens första fem minuter innehöll bara en djupledsboll från vardera sidan som vardera målvakt fick springa ut och ta hand om. United hade ett visst övertag och man kom till en hel del "nästan-lägen" där bara sistabollen missade. United ville ha straff i 14e minuten då Dunk glidtacklingsblockerade en boll och sen fick den på armen - domare Moss friade, vilket nog var helt korrekt. Minuten därpå bröt Rashford in från vänster och skickade iväg ett lågt skott som Ryan räddade säkert. United tog ledningen i 17e minuten då Fred skickade en passning upp i banan som Martial lättade till Pereira, denne försökte dribbla men blev av med bollen på en försvarare, och bollen for som en passning till Martial som passade tillbaka snett inåt till Pereira, och Pereira gick på skott vilket styrdes på Stephens och ställde Ryan totalt och studsade in till 1-0. Dunk fick minuten efter matchens första gula kort då han fällde James. Den frisparken skickades in framför mål av Fred där Maguire nickade ner den och McTominay petade den mellan benen på Ryan och när han försökte peta in den i mål så kom Pröpper före och petade in 2-0 (oklart om det gavs till McTominay eller som självmål). Målet kollades sen av VAR då det såg ut som om bollen träffade en arm (Maguires eller en försvarares) - reprisvinklarna var inte särskilt tydliga däremot, och i slutändan så valde VAR att låta målet stå.

Rashford ville ha straff i 28e när han föll i straffområdet, men domare Moss köpte det inte utan friade. Montoya fick syna det gula ett par minuter senare då han kapade Rashford rejält. I 33e så lyckades Connolly sätta handen i ansiktet på De Gea vid en fast situation, men han lyckades klara sig utan något kort. Rashford fick Uniteds första gula i 45e minuten då han fällde Montoya. Maupay blev lite lack nån minut senare då han tyckte att Williams försökte knuffa honom in i reklamskyltarna. Varken Williams eller domare Moss hade något till övers för det. Burn fick syna ostskivan på tilläggstiden då han stämplade James. I tredje tilläggsminuten drog Pereira iväg ett lågt skott som Ryan fick tippa åt sidan. När domare Moss blåste av för pausvila så hade United en solid 2-0-ledning - målen kanske inte var vackra, men alla mål räknas. Spelmässigt hade man ett klart övertag över Brighton också.

Andra: Till andra halvlek så gjorde Potter två byten: Connolly ut för Murray och Montoya ut för March. Brighton kom ut och var lite mer med i matchen, då halvlekens inledning såg en klar avsaknad av chanser åt båda håll. Martial drog ett skott rätt på en försvarares hand och ville ha straff, men varken domare eller VAR reagerade, sannolikt eftersom det var boll-mot-hand på väldigt kort avstånd. Först i 57e minuten så skickade Pereira iväg ett skott rakt på Ryan. I 57e minuten så satte Williams dobbarna mot Alzates midja efter att ha sparkat bort bollen - efter en VAR-koll så blev det gult kort (kollen var huruvida det skulle vara rött). Gross kom in för Trossard i 60e. Minuten därpå gick Fred på skott och skickade en boll som Ryan tappade i ribban innan han kunde kontrollera den. Nån minut senare fick Gross iväg en nick på mål som en annan Maupay missade att styra, vilket nästan ställde De Gea, men denne räddade med benet. Bollen gick till slut till hörna, och den hörnan nickade Dunk in till 2-1. Väldigt märkligt att det såg ut att vara Pereira som skulle markera Dunk. Uniteds replik kom dock snabbt då Fred spelade fram Martial i djupet, men denne tvingades ut en bit av en brytning av Duffy, men han vände upp och spelade in bollen till Rashford som kunde skjuta in 3-1 via ribban.

Bara nån minut senare så tog sig James fram, lurade brallorna av Dunk och spelade fram Rashford som var helt ren nån meter framför mål och... skruvade den utanför. Lingard kom in för Pereira i 70e. Ryan fick slita då han tvingades parera ett bra skott av Williams och sen reflexrädda en petning av James från nära håll. Pröpper fick gult då han fällde Lingard bakifrån i 74e, vilket gav United ett riktigt bra frisparksläge tätt utanför boxen, vilket Rashford sköt rakt i muren. Två minuter senare tog sig Rashford in från kanten och försökte tunnla Ryan, men bollen fastnade under denne. Rashford försökte dock sparka loss bollen, men prickade Ryans knä, vilket fick målvakten att bli liggande ett tag. I 79e fick United frisparksläge tätt utanför boxen igen då Dunk sparkade ner Rashford. Denna gång så skruvade Fred en bit över. I matchens slutskede satt United hemåt och lät Brighton rulla boll utan att komma någonstans. I 90e så kontrade United då De Gea slängde en boll till Rashford, som spelade in den till Martial och sen fick tillbaka den i boxen, men hans avslut gick utanför bortre stolpen. Strax därpå plockades Rashford av för Greenwood och Williams fick lämna plats för Rojo. Fred lyckades närapå skicka loss Martial i djupet i 93e, men en försvarare lyckades bryta i sista sekunden. Precis i slutskeded så blev McTominay liggande med ont i vristen efter att ha fastnat med foten i gräset och fått den lite jobbigt böjd av att en motståndare träffade där. In kom båren, men han kunde hoppa av planen med lite stöd efter behandling, och förhoppningsvis var det inget värre än en stukning. Domare Moss blåste strax därpå av för full tid och United stod som klara och rättvisa vinnare.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, -∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 3 - Förutom Dunks nick på hörnan, som han inte kunde göra mycket på, så sattes han inte på prov av Brighton.

Wan-Bissaka: 3 - Stabil defensivt, men offensivt kunde han ha varit mer beslutsam. Såg stundtals tafatt ut på offensiv planhalva.

Lindelöf: 3 - Solid insats i det tysta bredvid en mycket synligare Maguire.

Maguire: 4 - Bra insats, täckte upp för Williams de få gånger det behövdes, hade full koll på Brightons anfallare i övrigt, och dirigerade backlinjen bra.

Williams: 4 - Aggressiv, löpstark och anfallsvillig. Dessutom följsam i försvarandet och inte rädd för att gå in i tacklingar. Borde få fortsatt förtroende som vänsterback.

McTominay: 4 - Fick spela andrafiol till Fred idag, men stod för en bra insats. Arbetade hårt och var en fysisk närvaro på mittfältet. Bra löpningar framåt också, även om han slarvade bort bollen lite väl mycket.

Fred: 5 - Riktigt bra match av Fred vars passningar skar stora hål i Brightons försvar, särskilt vid kontringar. Vann dessutom boll en hel del, och samspelet med McTominay såg fint ut. Bäst i United.

James: 5 - Ett konstant hot mot Brightons backlinje. Extremt snabb, bra beslutsfattande och bra sistabollar. Borde ha fått ett par assist, men medspelarna missade.

Pereira: 3 - Okej insats, påminner mycket om Lingard - bra utan boll, mindre lysande med den. Gjorde ett mål efter att ha gjort det mesta fel i det anfallet, men alla mål räknas. Fortfarande ett bättre alternativ än Lingard eller Mata.

Rashford: 4 - Stod för en bra insats och sköt in ett fint mål. Tog sig också till en hel del lägen, men där var det ett par brutala missar också. Behöver bli bättre på beslutsfattande och att avsluta "enkla" lägen.

Martial: 4 - Lyckades inte få till det där sista idag, men stod för två assist och var bra på att hålla spelet uppe. Kunde ha haft fler assist.

Lingard: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas (han såg någorlunda pigg ut, men matchen var påväg att dö redan när han kom in).

Greenwood: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Rojo: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Solskjaer: 4 - Ställde ut ett lag som gjorde jobbet med den äran. Enda man kan 'klaga' på är väl att han envisas med att kasta in Lingard istället för Greenwood, samt hur man ställt upp på fasta (att sätta Pereira på att markera Dunk verkar konstigt).

Summering: United tog emot Brighton hemma på Old Trafford och man gav aldrig gästerna någon riktig sniff på tre poäng. Man tog tidigt tag i spelet och etablerade en ledning med två riktiga kanonmål... nähä, ni gick inte på den? Okej då, två riktiga skitmål, men alla mål räknas, och det är viktigt att kunna göra såna mål också. James, Martial och Rashford hotade Brightons försvar bra, särskilt när Fred skickade iväg dem i djupet med eleganta passningar, och United hade bud på fler mål. Där brast det dock antingen i sistabollen eller i avsluten. Man spelade som lag riktigt bra och lät inte Brighton ta sig någonstans - enda plumpen i kontrollen kom vid ett par fasta situationer där man såg rätt yra ut, och där Dunk kunde ta sig loss från Pereira och nicka in ett reduceringsmål. Man replikerade dock både snabbt och väl på det.

United byggde vidare på vinsten mot Partizan med en dominant insats här - något som inte ska underskattas då Brighton varit starka denna säsong, och hade vid vinst idag legat 5a. Men United tog hem det med besked och klättrade upp till 7e plats igen (värt att notera är att det skiljer 3p mellan 5e plats och 15e plats). Upp till 4eplacerade Chelsea har man dock nio poäng.

I slutskedet av matchen såg dessutom McTominay ut att skada sig då han klev snett och fick en motståndares ben på samtidigt, vilket såg ut att göra riktigt ont. Förhoppningsvis bara en stukning. Nu väntar hur som helst ett (till trist) landslagsuppehåll, och nästa match är mot Sheffield United den 24e. Än har man en bit att vandra innan man får nån tätkänning igen, men det ser i varje fall ut att vara på rätt väg nu (dock något oroväckande att offensiven är så beroende av Martial som den verkar vara).