Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

En stark laginsats och ett effektivt kontringsspel gav United en derbyseger mot City, efter att Rashford satt en straff och Martial borrat in ett lågt skott. Därmed klev United, åtminstone temporärt, upp på femteplatsen, och kan ändå gå in i det mer hektiska decemberschemat med en positiv känsla.

United XI: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire (c), Shaw – McTominay, Fred – James, Lingard, Rashford – Martial

United bänk: Romero, Mata, Pereira, Young, Greenwood, Tuanzebe, Williams

City XI: Ederson – Walker, Stones, Fernandinho, Angeliño – De Bruyne, Rodrigo, D.Silva (c) – B.Silva, Jesus, Sterling

City bänk: Bravo, Gundogan, Mendy, Mahrez, Cancelo, Otamendi, Foden

Domare: Anthony Taylor

Inför: Från 2-1-vinsten mot Spurs så gjorde Solskjaer två ändringar: Shaw kom in för sin första ligastart sen i Augusti, och Martial var tillbaka efter att ha missat senast pga skada. Young och Greenwood förpassades därmed till bänken. Båda lagen saknade en del spelare pga skador.

Första: United sparkade igång matchen på Etihad. I andra minuten så fick James ett skottläge och drog till ett avslut på mål som Ederson parerade rakt ut, där det bara var Cityspelare. Det var däremot City som tog tag i taktpinnen. D.Silva kom nära i 7e minuten då han skarvade Sterlings inspel, men det fastnade på Shaws ben. Strax därefter så drog De Bruyne ett skruvat skott ur bra läge över.

Ett par minuter senare fick Lingard en chans åt andra hållet framspelad av Rashford, men han lyckades inte med sitt vänsterskott överlista Ederson som räddade med foten. Lindelöf fick en boll på handen när han bröt ett inlägg i straffområdet, och City gastade högt efter straff. Domare Taylor friade. Martial fick se ett skott ur halvtaskig vinkel räddas av Ederson intill stolpen.

Rashford blev fälld i straffområdet i 20e minuten av B.Silva, vilket inledningsvis släpptes. Rashford blev dock liggande och behövde behandling, och VAR tittade på situationen, varefter domare Taylor pekade på straffpunkten. B.Silva belönades även med ett gult kort innan Rashford stegade upp för att ta straffen - han väntade ut Ederson och rullade säkert in 0-1 i motsatt hörn.

Rashford fick chansen att utöka strax därpå efter att Lingard spelat fram Fred som passade vidare, men Rashford placerade sitt avslut utanför bortre. Ytterligare nån minut senare kontrade United och Martials inspel fann Rashford som försökte placera in bollen i krysset, men han prickade ovansidan av ribban och ut. Utökade gjorde man istället i 29e då James och Martial kombinerade och den senare drog in ett fint skott via stolpen till 0-2, vilket Ederson inte nådde.

I 34e så skickade D.Silva ett hårt skott rakt i famnen på De Gea. Jesus försökte sig på en akrobatisk språngnick på De Bruynes inlägg, men han lyckades inte få nicken på mål. De Bruyne försökte sig själv på ett avslut efter att City fått frispark vid straffområdeshörnet, men bollen landade på nättaket.

Det var mest City som höll boll och belägrade Uniteds straffområde, dock utan att sätta De Gea på prov. Däremot fick försvaret slita, och United hade svårt att komma loss med fler kontringar. City ville i andra tilläggsminuten ha straff då ett inlägg av Angeliño träffade Freds hand när han slängde sig fram för att täcka, men domare Taylor friade, och efter att ha konsulterat VAR så bekräftades beslutet om hörna. Den gav ingenting och Taylor blåste av för pausvila.

United stod för en disciplinerad och effektiv första halvlek. Försvaret fick slita, men man lyckades hålla rent, och man var skarpa när man fixade lägen, även om man kunde ha gjort ett par mål till. Marginalerna var dock inte alltför stora, och man behövde hålla detta uppe i andra halvlek också.

Andra: Inga byten gjordes i paus innan City sparkade igång andra halvlek. Det var City som forsatte kontrollera spelet, men utan att komma till riktiga lägen. De Gea åkte i 54e minuten på gult för maskning. Minuten därpå tappade Fred farligt boll strax utanför straffområdet och De Bryune fick ett skottläge - han stördes dock lite av Shaw och fick sen se sitt skott täckas över av Lindelöf.

På en kontring strax därpå så fälldes Lingard av Walker, men den senare slapp gult kort, tydligen för att Lingard var påväg ut mot kanten med bollen. Stones blev sittande i 58e minuten och tvingades kasta in handduken. Han ersattes av Otamendi. Rodrigo drog ett skott som De Gea tippade tätt över ett par minuter senare, innan Mahrez byttes in för B.Silva.

United kontrade fint i 66e och James spelade fram Lingard som drog till ett vänsteravslut som Ederson lyckades tippa till hörna. Och där blev det patetiskt då City"fansen" började kasta tändare och annat mot Fred som dessutom blev träffad. Taylor tog sig ett snack med Citykaptenen D.Silva och sen sattes spelet igång igen. Otamendi nickade utanför på en hörna i 73e.

Minuten därpå plockades Martial av för Pereira. Pereira behövde inte ens en minut på sig för att tappa boll och dra på sig ett gult kort för en cynisk fällning bakifrån på Sterling. De Bruyne fick gult kort när han kom in sent mot McTominay i 78e. Strax därpå fälldes han igen, denna gång av Jesus, men denne slapp syna ostskivan.

På en hörna i 85e minuten så tryckte Otamendi undan Wan-Bissaka och Maguire och skallade in 1-2 bakom en chanslös De Gea. I samma veva valde City att plocka av Rodrigogo för Gundogan. De Gea tvingades till en enhandsräddning på ett avslut av Mahrez strax därpå, och United valde i 88e att göra ett dubbelbyte efter att Shaw blivit liggande med kramp. Shaw och Lingard fick kliva av för Young och Tuanzebe.

Walker fick i tredje tilläggsminuten gult kort då han fällde Young för att stoppa en kontring. City pressade hårt för en kvittering, men United höll undan och när domare Taylor blåste för full tid så stod United som vinnare.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, -∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 4 - Stod för ett par bra räddningar.

Wan-Bissaka: 5 - Sterling who?

Lindelöf: 4 - Bra insats i försvaret även om han gjorde några missar. Marginalerna var dock små, för hela försvaret, när man försvarade sig ganska desperat stundtals, dock med framgång.

Maguire: 4 - Var överlag bra, men vid målet borde han ha fått undan AWB, Otamendi och bollen.

Shaw: 4 - Bra insats på sin kant, framförallt defensivt.

McTominay: 4 - Spelade ett tungt fysiskt spel och gjorde det svårt för motståndet. Tappade några bollar och kunde ha gjort det bättre med passningarna, men en bra insats.

Fred: 5 - Fred har prickat formen och dominerade både offensivt och defensivt. Vann boll och startade kontringar på egen hand, kunde ha fått en assist om Rashford satt sitt avslut. Tappade boll i farligt läge en gång men slapp se det straffa sig.

James: 4 - Bra insats framåt, fick en assist på Martials mål, jobbade stenhårt och hotade med sin snabbhet.

Lingard: 4 - Spelade en viktig roll för balansen i Uniteds spel, även om det stundtals brast i sistabollarna.

Rashford: 5 - Visade upp grym form på kanten - ordnade en straff han satte själv, prickade ribban med ett skott och hade bud på mer, samtidigt som passningsspelet också satt.
Martial: 4 - Satte ett fint mål och var i övrigt bra på att hålla spelet uppe, vilket inte minst märktes när han plockades av. Såg dock ut att vara en bit från full matchform.

Pereira: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Young: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Tuanzebe: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Solskjaer: 5 - Han vet hur man får ett lag att spela effektivt på kontring, vilket man gjorde idag.

Summering: United byggde vidare på matchen mot Spurs och stod för en disciplinerad insats mot City på Etihad. Man försvarade sig väl, även om det var tajta marginaler ibland, och genom McTominay och Fred hade man ständigt både en sköld och en väg fram till frontfyran. Första halvlek var den bättre av de två, där man gjorde två mål (en straff) och hade bud på flera.

I andra halvlek blev det mer att ägna sig åt att försvara, och det gjorde man bra, då City hade svårt att skapa lägen och De Gea inte behövde jobba så hårt. Försvarsspelet på hörnan man släppte in var inte idealiskt, men en miss kan alltid hända.

I slutändan så stod man som vinnare efter en fin kontringsinsats, men det är vedertaget vid det här laget att det här är den typ av matcher som Oles United trivs allra bäst i.

Svårare matcher väntar framöver, då spelschemat också blir allt tätare. Redan på torsdag väntar en hemmamatch mot AZ i EL, där man spelar om gruppsegern, vilket följs upp av en hemmamatch mot Everton på söndagen och en onsdagsligacupmatch mot Colchester, innan man över jul har att möta Watford, Newcastle och Burnley, vilket kan bli en väldigt klargörande period.