Dela artiklen:

Missa inget om ditt lag!!

Missa inget!

Få nyheter om Manchester United skickade direkt till din email.

Ett väldigt ungt United åkte till Astana och föll med 2-1. Lingard bröt en rekordlång måltorka utan att för den sakens skull imponera, men trion Laird, Levitt och Garner stod alla för fina insatser och bara bra räddningar av hemmakeepern höll Greenwood utanför målprotokollet. Hyfsad insats, och ett resultat som inte egentligen spelade så mycket roll.

United XI: Grant – Laird, Tuanzebe, Bernard, Shaw – Garner, Levitt – Chong, Lingard (c), Gomes – Greenwood

United bänk: Kovar, Taylor, Mengi, Pugmail, Galbraith, Ramazani, Mellor

Astana XI: 1 Eric (c) – 2 Rukavina, 44 Postnikov, 27 Logvinenko, 77 Shomko – 15 Beysebekov, 18 Maevski, 10 Sigurjonsson, 9 Rotariu – 91 Khizhnichenko, 45 Murtazayev
Astana bänk: 7 Muzhikov, 28 Pertsukh, 29 Zhakipbayev, 32 Janga, 35 Mokin, 73 Zhalmukan, 80 Prokopenko

Domare: Donatas Rumsas (Litauen)

Första: Laird, Bernard och Levitt fick göra sina a-lagsdebuter här. United tog hand om avsparken på Astana Arena i Nur-Sultan. Framspelad av Lingard så drog Greenwood i 5e minuten till ett skott som Eric tvingades parera och bollen gick till slut till hörna. Första målet kom i tionde minuten, och det var dagens kapten Lingard som borrade in 0-1 i nere vid bortre stolpen efter att ha fått bollen av Shaw. United hade tagit tag i taktpinnen direkt vid avspark, och man såg till att fortsätta hålla i den och anfalla. Efter ett flertal försök som misslyckats hitta en lagkamrat så lyckades Laird till slut få fram ett inspel till Lingard som sköt över, och strax därpå så sköt Lingard tätt utanför med ett långskott.

Framåt mitten av halvleken så började Astana se lite av Uniteds planhalva iallafall, men utan att riktigt hota Grant. Lingard blev liggande i 39e minuten efter att ha tacklats av Sigurjonsson, vars dobbar träffade Lingards ankel. Efter en stund så var han uppe igen, och Sigurjonsson fick ett gult kort för tilltaget. När halvtidsvisslan ljöd så hade United en ettmålsledning efter Lingards mål, men trots en viss dominans hade man inte lyckats skapa så många chanser. Ändå en fin insats av en orutinerad elva.

Andra: Andra halvlek sparkades igång av det helgula hemmalaget, utan att endera managern gjort några byten. Bernard kom nära att göra självmål direkt i andra då han fick felträff på en rensning av ett inlägg, men bollen for högt över. Chong fick fritt mål i 54e på inspel av Shaw, men på något vänster lyckades han skjuta bollen över. I anfallet efter så kom istället kvitteringen Murtazayev spelade in bollen till Shomko som sköt in 1-1 förbi Grant och in i bortre.

Levitt åkte på gult kort i 59e. Astana tog ledningen tre minuter senare då Rukavinas inlägg styrdes in via en täckande Bernard till 2-1. Chong fick lämna plats för Mellor (a-lagsdebutant) när United gjorde sig första byte i 65e. Logvinenko fick syna ostskivan efter att ha fällt Lingard. Kazakherna borde ha utökat i 73e, men Beysebekovs avslut gick tätt utanför stolpen. United fick en frispark strax utanför straffområdet, vilken Gomes skickade mot krysset, men Eric stod för en bra räddning precis under ribban. Eric räddade återigen Astana när han stod för en akrobatisk räddning på Greenwoods skarvavslut i 78e.

Beserbeykov fick gult för att ha dragit i Lingard strax efter. Shomko fick även han gult, för en fällning bakifrån på Greenwood. Garner fick lämna plats för Ramazani i 84e, vilket innebar a-lagsdebut för Ramazani också. Minuten därpå bytte Astana ut Khiznichenko för Pertsukh. Lingard fick gult kort för en rätt onödig stämpling, innan Galbraith kom in för Gomes, även det en a-lagsdebut. I första tilläggsminuten plockades Murtazayev av för Janga. När domare Rumsas blåste av för full tid så stor Astana som vinnare, med ett resultat som inte spelade någon roll för gruppen.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, -∞: Dags att gå i pension.

Grant: 3 - Solid insats, kunde inte lastas för målen.

Laird: 4 - Den som framförallt imponerade - en väldigt solid insats åt båda hållen på högerkanten. Bäst i United utan någon egentlig konkurrens.

Tuanzebe: 3 - Såg ut att sakna skärpa en del, men okej insats.

Bernard: 2 - Oturligt baklängesmål, men såg inte helt solid ut. Han var nära att göra ett självmål till. Var väl vad man kunde vänta av en seniordebut.

Shaw: 3 - Såg hyfsat rostig ut men gjorde det okej.

Garner: 4 - Lite generöst betyg, men gjorde det enkelt och höll igång Uniteds spel. Inget spektakulärt, men solitt.
Levitt: 4 - Samma som med Garner, men han visade också att han läste spelet bra med en del bra passningar. Höll igång spelet och var stabil.

Chong: 1 - Kanske hårt, men Chong kom ingenstans. Felbeslut och oförmåga, var tyvärr sämst på plan. Chong ser inte ut att klara av att ta steget från U23 till senior.

Lingard: 2 - Gjorde visserligen Uniteds mål, vilket ändå var lite romantiskt med bindeln på armen och så, men visade i övrigt upp rätt dålig form. Sprang in i motståndare och sköt utanför, det var typ det.

Gomes: 3 - Gjorde det okej skyfflad ur position, men blandade och gav (hade han spelat tia och stått för den insatsen hade han dock fått en tvåa).

Greenwood: 3 - Bara Eric hindrade honom från att noteras för ett mål. Solid insats.

Mellor: n/a - Fick inte chansen att visa särskilt mycket.

Ramazani: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Galbraith: n/a - Spelade för kort tid för att betygsättas.

Solskjaer: 3 - Ställde ut i princip en U23-elva och fick se den prestera bra i första halvlek. Föll lite i andra men överlag okej.

Summering: United ställde ut en väldigt ung elva (snittålder 22 år, vilket främst drogs upp av Grant), och man tog tag i taktpinnen direkt. Första halvlek var en bra prestation, där Lingard gav laget ledningen. Framförallt var det innermittfältarna och Laird som drev på, men Lingard försökte sig på en hel del rätt svårt onödiga avslut, och en hel del anfall dog på Gomes och Chongs fötter. I överlag gjorde man det bra i första då man kontrollerade spelet.

Däremot ändrades saker och ting i andra, då Kazakherna var vaknare och man fick problem. Chongs missade öppna mål kom att straffa sig snabbt, och det oturliga självmål som följde lite senare blev för tungt. United skapade visserligen ett par chanser men det var inte tillräckligt.

Allt som allt en "jaha" resultat, och prestationerna varierade mellan nervös debutant och dynamisk talang. Positivt ändå att hela sex spelare fick göra sin a-lagsdebut.

För Astanas del spelade inte resultatet någon roll då de redan var utslagna, och huruvida det spelade någon roll för United återstod att se då Alkmaar mötte Partizan hemma. Om de vann den matchen skulle United behöva slå dem i sista matchen, i annat fall skulle oavgjort räcka.